Kicsit lustábban rohamoztuk a boltokat

2016.07.25. 09:50

2016. májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - derül ki a KSH legfrissebb adataiból. Ez éves szinten egyébként kicsit gyengébb növekedés, mint amilyen áprilisban volt, de még mindig erős adatnak mondható.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva májusban az élelmiszer kiskereskedelemben a forgalom 4,4 százakkal nőtt, a benzinkutak forgalma pedig 9 százakkal nőtt. 

Jól ment az üzlet a textil-, ruházati és lábbeli- (14 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben (6,6 százalék), a bútor-, műszakicikk- (6,4 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (3 százalék), és az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (0,7 százalék). A használtcikk-üzletekben viszont 5,8 százalékos visszaesés volt.

A csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 18 százalékkal nőtt. Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító autó- és járműalkatrész-üzletek eladásai 16 százalékkal nőttek.