Kiírták a pályázatot a városnéző buszokra

BJASZ20160614001
2016.07.26. 08:25

Kiírta a koncessziós pályázatot a főváros az úgynevezett hop on-hop off autóbuszos városnézésre - írta a Magyar Nemzet kedden.

Ahogy arról mi is írtunk, június 8-án a fővárosi közgyűlés fideszes többsége zárt ajtók mögött szavazott meg egy helyben kiosztott - azaz előzetesen nem tanulmányozott, nem mérlegelt - előterjesztést, mely a jelenlegi négy helyett egy cég kezében összpontosítaná az igen jövedelmező üzletet. Erre az egyetlen üzemeltetői helyre igen szigorú feltételekkel lehet pályázni. Nemrég nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz a fővárosi városnéző buszokat üzemeltető négy cégből három, arra kérve a miniszterelnököt, hogy a jövőben ne egyetlen cég monopóliuma legyen a turistabuszok üzemeltetése.

A nyertesnek legalább 25 buszt kell majd kiállítania a 70 fővárosi helyszínt és 39 buszmegállót érintő útvonalon. A lap szerint a húszéves megbízásból eleve kizárják azokat a társaságokat, amelyeknek az utolsó három évben a városnéző szolgáltatásból származó nettó árbevételük nem éri el az 1,2 milliárd forintot. A pályázónak emellett vállalnia kell, hogy betartja az arculati előírásokat, például formaruhába öltözteti az alkalmazottait.

A hozzáférhető hivatalos adatok szerint a pályázaton a megkötések miatt várhatóan csak hárman indulhatnak: egy külföldi és egy belföldi cég, valamint egy részben jordániai érdekeltségű konzorcium, írja az MTI.

Program Centrum: Nem jordániai érdekeltségű a konzorcium

Cikkünk megjelenése után Hop on Hop off Budapest Sightseeinget üzemeltető és a Mr. Nilsz Kft.-t tulajdonló cég, a Program Centrum Kft. közleményt küldött az Indexnek, amiben azt írják, "az általunk tervezett konzorcium két résztvevő cége minden szempontból magyar: Magyarországon bejegyzett és magyar állampolgársággal rendelkező tulajdonosi kör tulajdona. A Mr. Nilsz Kft. egyik tulajdonosa valóban Jordániában született, azonban 20 éve Magyarországon él és magyar állampolgár".

Borítókép: Jászai Csaba/ MTI / MTVA