Tényleg messzebbre fognak jutni a magyar fiatalok, mint szüleik?

2016.07.26. 08:58
Orbán Viktor szerint nyugaton halott az európai álom, a fiatalok előtt nem állnak lehetőségek a boldogulásra, miközben nálunk, az Európai Unió keleti felén aki dolgozik, az messzebbre fog jutni, mint a szülei. Megnéztük, hogy mit mond erről a tudomány, és sajnos kiderült: nagyon nem ez a helyzet.

Orbán Viktor a hétvégi tusványosi beszédében eltemette a nyugati világot, keményen lehordta az Európai Uniót és az uniós politikai elitet, és azt hangoztatta: velük szemben Közép-Európa jelenti az új Európát, itt még él a régi európai álom.

Ezt az európai álmot Orbán így írta le: az elmúlt ötven évben ha azt mondták egy “német, egy francia, egy brit vagy egy belga” fiatalnak, hogy ha rendesen elvégzi az iskoláit, tiszteli a törvényeket, tiszteli a szüleit, és szorgalmasan dolgozik, akkor biztos lehet abban, hogy többre fog jutni, és jobban fog élni, mint a szülei.

Ez ma már nyugaton szerinte nem igaz, viszont “ha szorgalmasan dolgoznak, akkor egy lengyel, egy cseh, egy szlovák és egy magyar fiatal biztosan jobban fog élni, és előrébb fog jutni, mint a szülei”.

Ami nagyon jól hangzik, csupán az a baj vele, hogy semmilyen adattal, statisztikával nem támasztható alá. Sőt, a rendelkezésre álló legfrissebb, nemzetközi összehasonlításokon alapuló kutatás szerint

pont a magyaroknak a legkisebb az esélyük arra, hogy előrébb jussanak szüleiknél.

Bár Magyarországon és általában véve Kelet-Európában nincsenek naprakész, részletes, összehasonlítható adatok az egymást követő generációk előrejutásáról, az Oxfordi Egyetem pont Orbán beszéde után két nappal ismertette egy erre vonatkozó európai kutatásának eredményét. Ebben az esélyegyenlőséget vizsgálták 32 országban, azon belül is egészen pontosan azt hasonlították össze, hogy

  • mennyivel nagyobb esélye van felnőttkorára felső középosztálybeli szakmai karriert befutnia annak, aki eleve felső középosztálybeli szülők gyereke,
  • mint annak, aki a társadalmi-gazdasági spektrum ellentétes végén helyezkedik el.
A grafikon egy "esélyarányszámon" keresztül mutatja be a különböző társadalmi csoportokba tartozók közti esélyegyenlőtlenséget. Az arányszám azt mutatja, hogy mennyivel nagyobb esélye van a felső középosztálybeli gyereknek felső középosztálybeli munkát találnia felnőtt korában, mint egy alacsonyabb társadalmi rétegbe születő gyereknek. A szám minél kisebb, annál nagyobb az esélyegyenlőség az adott országban.
A grafikon egy "esélyarányszámon" keresztül mutatja be a különböző társadalmi csoportokba tartozók közti esélyegyenlőtlenséget. Az arányszám azt mutatja, hogy mennyivel nagyobb esélye van a felső középosztálybeli gyereknek felső középosztálybeli munkát találnia felnőtt korában, mint egy alacsonyabb társadalmi rétegbe születő gyereknek. A szám minél kisebb, annál nagyobb az esélyegyenlőség az adott országban.
Grafika: Oxford Egyetem, Institute for New Economic Thinking at the Oxford Martin School

A 170 ezer fős mintán készült felmérés adatai alapján pedig az jött ki, hogy Magyarországon messze a legnehezebb feltörniük azoknak, akik alacsonyabb vagyoni osztályba születtek. De a lengyelek és a csehek sincsenek sokkal előrébb, egyedül a szlovákok emelkednek ki az említett közép-európai országok közül.

Ezzel szemben a franciák és a britek az élmezőnyben vannak, és a belgák kilátásai is jobbak, mint a közép-európai országokban. Egyedül Németország lóg ki a sorból annyiban, hogy a nyugati átlagnál náluk valamivel rosszabb a társadalmi mobilitás esélye, bár a lengyeleknél és a magyaroknál azért így is sokkal jobb helyzetben vannak.

Jobban élünk, mint 40 éve?

A másik állítás, tehát az, hogy a fiatalok jobban fognak élni, mint a szüleik, már kevésbé áll hadilábon a valósággal. Igaz, nem világos, hogy pontosan hogyan érthette a miniszterelnök, hiszen ez igazából az ipari forradalom óta minden generációra megállja a helyét.

Bár tény, hogy Nyugat-Európában megtorpant a növekedés a válság óta, ez azért Magyarországra is igaz. Az pedig elég valószínű, hogy az utóbbi néhány év stagnálása nem fog folytatódni generációs távlatban, igazából már mostanában is kezd értékelhető növekedésbe fordulni. Hiszen valójában még a válság kitörése óta is növekedett az életszínvonal Nyugat-Európában, holott néhány éve valóban az életéért küzdött gazdaságilag az európai integráció. 

Aki tegnap vagy az utóbbi években született az említett (vagy bármelyik más) nyugat-európai országban, az sokkal jobb körülmények között nőhet fel, mint szülei, és várhatóan nagyobb jólétben élheti le az életét, mint felmenői. Elég, ha megnézzük, hogyan változott az említett országok humán fejlettségi indexe, amely mutató a jövedelem, az egészségügy és az oktatás színvonala alapján méri egy adott hely életszínvonalát.

Ez egyrészt mindegyik érintett országban magasabb, mint valaha, és mindegyikben növekedett az utóbbi években. Másrészt mind a nyolc országra igaz, hogy elég lanyha tempóban emelkedik a mutató, tehát nem arról van szó, hogy irtózatos tempóban zárkóznánk fel a nyugathoz.

 

Megkérdeztük Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét arról, hogy Orbán pontosan mire gondolt beszédében, illetve milyen adatokra alapozta kijelentését, de egyelőre nem kaptunk választ.

Ezért csak feltételezni tudjuk, hogy a miniszterelnök itt valószínűleg nem az életszínvonalra, hanem arra gondolhatott, hogy a közép-európai országok gyorsabb GDP-növekedést produkálnak, mint a nyugatiak. Ez alapvetően igaz, de két megkötés miatt mégis erős csúsztatás lenne azt mondani, hogy ebből az következik, hogy a keletieknek jobban áll a szénája, mint a nyugatiaknak.

Nyugati szél fútta növekedés

Az egyik, hogy utóbbiak pont azért tudnak gyorsabban növekedni, mert jóval szegényebbek: a fejlődés korábbi stádiumaiban könnyebb magasabb növekedési rátát elérni, mert egész egyszerűen egy fejletlenebb szerkezetű, gyengébb technológiai hátterű és rosszabb oktatási rendszere miatt gyengébben képzett munkaerővel rendelkező országban egy kis tőkebefektetéssel is könnyen lehet nagyot javítani a gazdaság mozgatórugóin. Ezzel szemben a fejlett gazdaságok jellemzően jóval lassabban képesek csak növelni a hatékonyságukat, mivel már eleve elég hatékonyak.

 

Nyugat-Európa gazdaságainak persze ettől függetlenül nem túl jók a növekedési kilátásai, de Orbán kicsit túlértékeli a magyar gazdaságot, amikor minket állít be a fejlődő újnak a tohonya régivel szemben. Amint a fenti grafikonon is látszik, a magyar eleve lassabban növekszik, mint a brit, de alig gyorsabban, mint a német gazdaság.

Ennél is fontosabb a másik megkötés, mégpedig az, hogy a magyar, de általában véve a közép-európai gazdasági fejlődés alapvetően a nyugati technológia és a nyugati tőke segítségével valósul meg. Magyarországon ez különösen igaz, hiszen az itteni GDP-növekedés elképesztő mértékben ki van téve néhány német autógyárnak és az európai uniós transzfereknek, amikor pedig ezekkel baj van, akkor azonnal összeomlik.

Arról nem is beszélve, hogy a Magyarországon nyugati cégek által legyártott árukat aztán jellemzően nyugati fogyasztók veszik meg. Ha pedig nyugaton romlana az életszínvonal, akkor következésképpen Magyarországon sem termelnének annyit, mert nem tudnák eladni. Ez pedig itthon is kisebb növekedést, kevesebb munkahelyet jelentene.

Jellemző, hogy Magyarország a világ 7. leginkább kereskedelemfüggő országa, és exportunk 81,7 százaléka az EU-ba irányul. Ha tehát süllyed az EU, akkor a magyar gyorsnaszád is léket kap.

Egy másik értelmezési keret, hogy Orbán a fiatalokat sújtó magas munkanélküliségre utalt, ám ebben sincsen teljesen egyértelmű különbség az EU nyugati és keleti fele között. Ha valahol törésvonal van, az inkább az északi és déli államok között fekszik, de Orbán nem őket emelte ki, hanem a belgákat, briteket, németeket és franciákat.

 

Amint a fenti adatokból is látszik, mindkét országcsoporton belül elég nagyok a különbségek, és nem lehet azt mondani, hogy a közép-európaiak egyértelműen jobban állnának a nyugatiaknál, sőt: nagyon örülnénk, ha nekünk olyan rossz lenne, mint a németeknek, a németek meg nagyon szomorúak lennének, ha ők lennének a szlovákok.

És akkor arról még nem is esett szó, hogy Közép-Európa dübörgő gazdaságaiból milliószámra mennek a munkavállalók a hanyatló nyugatra, hogy ott aztán jóval több pénzt keressenek, mint hazájukban.