15 milliárd dollárt fizet a Volkswagen az átvert vásárlóknak

2016.07.26. 22:31

Előzetes hozzájárulását adta a Volkswagen 14,7 milliárd dolláros kártérítési összegéhez egy amerikai szövetségi bíró, írja az MTI.

A döntést Charles Breyer hozta San Franciscóban. Ennek értelmében az autógyártó közel 15 milliárd dollárt fordíthatna kártalanításra az Egyesült Államokban. A Volkswagen egyébként 475 ezer hibás autóját visszavásárolná vagy megjavítaná.

Az előzetes hozzájárulás értelmében a károsultak az októberben várható végső döntésig egy külön erre a célra létrehozott honlapon kiválaszthatják a számukra legkedvezőbb megoldást:

  1. visszakérhetik az autó árát,
  2. kérhetik a megjavítását,
  3. vagy akár egyedi pert is indíthatnak a cég ellen. 

A Volkswagen és az amerikai hatóságok közti megállapodás még a múlt hónapban jött létre. A kártérítés oka, hogy a VW olyan szoftvert szerelt az autóira, amelyek meghamisították a gépjármű károsanyag-kibocsátásának mérőszámait. A kocsik ezzel a jelzettnél valójában negyvenszer több károsanyagot bocsátottak ki, amivel nemcsak a környezetet, hanem az emberek egészségét is veszélyeztették.

A botrány kirobbanása után a Volkswagen elismerte a csalást, és jelezte, készen áll a hibák orvoslására. Beleegyezett abba is, hogy a vásárlók kártalanítása mellett további 27 milliárd dollárnyi büntetést fizet az amerikai környezetvédelmi hatóságnak.

Breyer bíró tíz ügyvéd meghallgatása után engedélyezte a megállapodást, valamint hangsúlyozta, hogy a bíróság október 18-ig semmiképpen sem hoz végeleges döntést. Addig minél több érintettet és fogyasztóvédőt szeretne meghallgatni. "Ez nem egy egyszerű megállapodás, még soha nem néztem át ennyi dokumentumot" – mondta kedden a döntés bejelentése után.