Nemcsak a béreket, az árakat is emeli a munkaerőhiány

2016.07.27. 09:33

A fogyasztói árak 5-10 százalékos emelését fontolgatja több élelmiszer-kiskereskedelmi áruházlánc a munkaerőhiány miatt. A cégek a többletbevételt a munkaerő megtartásához szükséges béremelésekre fordítanák, más szóval az áremeléssel akarják finanszírozni a béremelést - írja a Portfolio a Magyar Időkre hivatkozva.

A lap cikke szerint miközben az áruházi forgalom a vasárnapi kötelező zárvatartás eltörlése után robbanásszerűen nő, az alacsony bérek miatt "lasszóval kell fogdosni" a munkavállalókat.

Tomboló munkaerőhiány

Az egyre súlyosabb magyarországi munkaerőhiánnyal kapcsolatos cikkeinket itt találja.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára azt mondta a lapnak, hogy kényszerhelyzetben vannak a cégek, mivel a dinamikus forgalomnövekedés és a piaci verseny arra sarkallja az áruházakat, hogy kinyissanak vasárnaponként is, noha az ehhez kapcsolódó kiadások jelentősek, amit nem tud mindegyikük vállalni.

Vámos szerint ezt a problémát a piac nem tudja magától megoldani, így

  • a bérekre rakódó költségvetési terhek csökkentésére
  • vagy speciális állami kedvezményekre

lenne szükség.

OKSZ: Nem lesz rejtett áremelés

Az OKSZ szerda délelőtt közleményt adott ki az 5-10 százalékos rejtett áremelésre vonatkozó sajtóértesülésekkel kapcsolatban, amelyben közölte, hogy nem várható ilyesmi, az "éles piaci verseny" miatt ezt nem engedhetnék meg maguknak.

Ettől függetlenül a béreket kénytelenek lesznek emelni. Szerintük a kisebb boltok vannak nehezebb helyzetben, a nagyobb áruházláncok eddig kezelni tudták a munkaerőhiányt. Elsősorban tehát a kisvállalkozók érdekében van szükség a munkára rakódó terhek csökkentésére.

Vámos azt is elmondta, hogy ha nem csökkennek terheik, más módszerekhez is nyúlhatnak, például akár csökkenthetik a magyar áruk arányát a polcokon az olcsóbban beszerezhető importtermékek javára.