Robbanás előtt a tőzsdei alapok piaca

2016.07.28. 13:03

Ugrásszerű növekedés várható a tőzsdén forgalmazott alapok (ETF) piacán, 2021-re akár a 7 ezermilliárd dollárt is meghaladhatja a teljes kezelt eszközállomány - derült ki a PwC elemzéséből, amelyhez világszerte 60 vállalat vezetőjét kérdezték meg.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott tájékoztatás szerint az új piacok felé nyitás és a forgalmazói csatornák, eszközosztályok bővülése miatt várható a piac jelentős növekedése. A PwC úgy számol, az észak-amerikai ETF piac 2021-re évente 23 százalékkal, várhatóan 5 900 milliárd dollárra nő. Az európai piacon 27 százalékos éves növekedés várható, így 2021-re a teljes kezelt eszközállomány értéke eléri az 1 600 milliárd dollárt. Az ázsiai vállalatok teljes kezelt ETF eszközállománya 2021-re várhatóan eléri az 560 milliárd dollárt, amely öt éven keresztül 18 százalékos éves növekedésnek felel meg.

A válaszadók csaknem fele az egyre növekvő szabályozást tekinti a fejlődés fő akadályának. Polacsek Csaba, a PwC Magyarország pénzügyi és tranzakciós csoportjának vezető igazgatója a közlemény szerint elmondta, az ETF iparág gyors fejlődése alapján nem meglepő, hogy a szabályozó hatóságok világszerte a befektetők védelmére fókuszálnak. Polacsek szerint bár a globális ETF-piac felívelés előtt áll, a következő években nehézségekkel is szembe kell nézni: a piac telítettsége tovább fog fokozódni, különösen Észak-Amerikában és Európában.

Az ETF-ek abban különböznek a hagyományos befektetési alapoktól, amelyek naponta egyszer közölnek árat, hogy áruk folyamatosan változik az alapban található értékpapír- vagy nyersanyagárak növekedésének vagy csökkenésének megfelelően.