Az MNB-alapítványok 19 szerződésében már nem vizsgálódik a Közbeszerzési Döntőbizottság

2016.08.02. 15:23

A Közbeszerzési Döntőbizottság 19 ügyben hozott megszüntető döntést az ügyészségi kérelemre a Pallas Athéné alapítványok egyes ügyleteinek vizsgálatára indult eljárásokban – közölték a jegybank által alapított alapítványok az MTI-vel kedden.

A KDB azt állapította meg, hogy ezekben az ügyekben az alapítványok által korábban önként benyújtott kérelem alapján már hozott érdemi döntéseket, így nem áll fenn olyan körülmény, amely okot adna az ügyészségi eljárás folytatására. Ha emlékeznek, az alapítványok saját maguk ellen kért vizsgálatát a KDB egy 200 ezer forintos bírsággal zárta, és úgy tűnik, hogy a döntőbizottság úgy döntött, hogy erről ezt a 19 szerződést akkor már megvizsgálta.

A Fővárosi Főügyészség június végén közölte, hogy eljárásokat kezdeményezett a KDB-nél, amiért az MNB hat alapítványa közbeszerzési eljárás nélkül kötött szerződéseket, mert olyan értékű árubeszerzéseknél, szolgáltatás-megrendeléseknél és építési beruházásoknál nem írtak ki közbeszerzési eljárást, amelyeknél pedig a költségvetési törvény szerint kellett volna. Az ügyészség összesen 63 szerződés miatt kért vizsgálatot a KDB-től, ezek közül három eset miatt már kapott összesen 32 millió forint bírságot a PADA alapítvány. 

A KDB arról is döntött, hogy az alapítványok 2015 november 1-e előtti szerződésekre is vonatkozott az akkor hatályos közbeszerzési törvény. Ez azért érdekes, mert az alapítványok korábban azzal védekeztek, hogy 2015 november 1-el lépett hatályba az új közbeszerzési törvény, az alapítvány ezelőtti szerződéseire pedig a korábbi törvény nem vonatkozott. A KDB szerint viszont mindegy, hogy melyik közbeszerzési törvény van érvényben, az alapítványoknak mindegyik szerint ajánlatot kellett volna kérnie az bizonyos összegnél nagyobb beszerzéseikre.