Tisztítószereket ellenőrzött az NFH

2016.08.02. 09:10

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a háztartásokban leggyakrabban alkalmazott tisztítószerek címkéjén feltüntetett összetevők valóságtartalmát vizsgálta. Az ellenőrzés során 30 terméket vizsgáltak meg, négy termék esetén merült fel kifogás: a Well Done WC tisztító, a Dr. Beckmann foltisztító por, a  Major Domus szuper búvár lefolyócső tisztító és a Clean Pearl Aktív tisztító gél nem felelt meg az előírásoknak.

A laboratóriumi mérések elsősorban arra irányultak, hogy a címkén szereplő összetételi lista megfelel-e a valóságnak, vagyis az ott feltüntetett anyagokból ténylegesen annyi van-e a termékben, mint ami a címkén feltüntetésre került. Többek között ellenőrzésre került a felületaktív-anyagtartalom, a savtartalom és a lúgtartalom is.

A legtöbb WC- és lefolyótisztítónak valamilyen veszélyes anyag a fő tisztító komponense, például sósav, vagy nátrium-hidroxid. Az ellenőrzések ezért kiterjedtek a csomagolások zártságának, a kupakok, záró fedelek ellenőrzésére is, hiszen alapvető, hogy egy kisgyermek semmilyen körülmények között ne férhessen hozzá az ilyen vagy ehhez hasonló anyagokhoz.

A laboratóriumi vizsgálatok 30-féle (10 WC-tisztító, 10 lefolyótisztító, 10 folttisztító), szúrópróbaszerűen kiválasztott terméken kerültek elvégzésre, melyek közül az alábbiakban merült fel kifogás:

  • a Well Done WC tisztító esetében a savtartalom nem érte el a címkén feltüntetett értéket.
  • A Dr. Beckmann foltisztító por összes felületkaktív-anyagtartalma, valamint az aktív-oxigén tartalma nem felelt meg a címkén meghatározott értéknek.
  • A Major Domus szuper búvár lefolyócső tisztító nátrium-hidroxid tartalma nem felelt meg a biztonsági adatlapon feltüntetett értéknek.
  • A Clean Pearl Aktív tisztító gél esetében a címkén jelölt felületaktív anyagtartalom helytelenül került feltüntetésre. (A vonatkozó uniós rendelet szerint a termékben előforduló meghatározott felületaktív anyagokat különböző tömegszázalék osztályokban szükséges megadni.)