Elbukták a pénzüket Kun-Mediátor Marcsika károsultjai

2016.08.03. 08:02

Elrendelték a becslések szerint legalább 10 milliárd forint kárt okozó karcagi Kun-Mediátor Kft. felszámolását - tudta meg a károsultakat képviselő Dobrossy István ügyvédtől a Magyar Nemzet. A cég vagyona nagy valószínűséggel éppen hogy elég lesz az elmaradt bérek kifizetésére, így az 1500-2000 károsult valószínűleg sosem látja viszont a pénzét, hacsak a rendőrség nem talál valami értékes vagyonelemet, ami a céghez köthető, vagy el nem kapja a szökésben lévő Marcsikát, a cég vezetőjét. 

A Kun-Mediátor egy magát utazási irodának és pénzváltónak álcázó piramisjáték volt, amely magas kamat ígéretével pénzt gyűjtött Karcag környékén nagyjából 10 éven át,  amíg a piramis össze nem omlott. 2015 áprilisában, amikor több befektető nem kapta meg a pénzét az amúgy semmilyen pénzügyi szolgáltatásra feljogosító engedéllyel nem bíró cégtől, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sikkasztás miatt nyomozni kezdett, a sufnibrókercég vezetője, Dobrai Sándorné Marcsika pedig a fél családjával együtt felszívódott és azóta is szökésben van. 

A karcagi Bernie Madoffot azóta már az Interpol is körözi, a hatóságok pedig tavaly nyáron már azt mondták, sejtik, melyik országban bujkálhat. A Karcagon elterjedt pletyka szerint Marcsika Mexikóban van, de ezt a rendőrség nem erősítette meg.  Veje, a cégben kisebbségi tulajdonos Kemecsi János már tavaly vallomást tett, sokat viszont ez sem segített az ügyön, állítása szerint fogalma sincs az anyósa csalós üzletéről, sem arról, hogy hol van most. 

A rendőrségnél eddig nagyjából ezer károsult jelentkezett, de Dobrossy István szerint kétszer ennyien is lehetnek, a teljes kár pedig akár a 20 milliárd forintot is elérheti. A károsultak szerették volna elérni, hogy hozzanak létre számukra is egy kártérítési alapot, mert az államnak és a bankoknak is nagy a felelősségük abban, hogy ennyi karcagit megkárosított egy csaló, de eddig ilyen alap nem jött létre. Az áldozatok csak abban reménykedhetnek, hogy meglesz Marcsika és még valamennyi pénzt is találnak nála.