Kiürült Nyugat-Magyarország

2016.08.03. 11:35

Vas és Győr-Moson-Sopron megyében lassan nem a jól képzett szakemberek fogynak el, hanem gyakorlatilag mindenki, aki munkát vállalna. A nyugati megyékből már nemcsak Ausztria, hanem Szlovákia is szívja el a munkaerőt – írta a Határátkelő.

Vas megyében gyakorlatilag elfogyott a munkaerő, az állásbörzéken már nem a munkavállalók, hanem a cégek állnak sorba. Ennél is rosszabb a helyzet Győr-Moson-Sopron megyében. Itt korábban az volt a probléma, hogy nincs jól képzett szakember, de ma már ember sem: a munkáltatók szerint betanított munkára, segédmunkára is nehezen lehet csak dolgozókat felvenni.

Ez amúgy nem kifejezetten új jelenség, már hosszú ideje problémát okoz, hogy egyszerűen nincs munkás a munkaalapú Magyarországon, mert aki tud és akar dolgozni, azok közül egyre többen elmennek.

A portál szerint míg korábban több ezer szlovákiai ingázó járt át a győri ipari parkba dolgozni, mostanra inkább a győriek mennek a pozsonyi régióba, például az ottani Volkswagen-gyárba munkát vállalni.

A KSH adatai szerint egyébként 116,7 ezer magyarországi lakos dolgozik külföldi telephelyen, és számuk folyamatosan nő, csak az előző negyedévben közel 9 ezren „vándoroltak ki” a magyar munkaerőpiacról.

A probléma megoldására a cégek és a kamara is keresi a megoldást. Az egyik lehetséges megoldás az automatizálás, míg egyes vállalkozások inkább intenzív bérfejlesztésbe kezdtek.

Grafika: Portfolio.hu

Szakemberek szerint azonban legalább 30 százalékkal kellene emelni a béreket ahhoz, hogy az ingázók egy része egyáltalán elgondolkozzon a lehetőségen – írta a Határátkelő.