Öt magyar kap milliós nyugdíjat

2016.08.03. 08:41

Összesen öt magyar nyugdíjas kap egymillió forintnál magasabb havi nyugdíjat: egyikük nyugdíja több mit kétmillió forint, egy másikuk 1,5 és 2 millió között kap havonta, hárman pedig 1-1,5 millió közötti ellátást kapnak - írja az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai alapján a Világgazdaság. A lap szerint havi 300 ezer forint fölötti nyugdíja összesen 11800 magyar nyugdíjasnak van, a nyugdíjasok fele viszont ennek maximum a harmadát kapja:

  • fél- és egymillió forint közötti összeget 225 nyugdíjas kap,
  • havi 400 ezer és félmillió forint közötti ellátás  839 embernek jár,
  • 300–400 ezer forint közöttiben pedig közel 11 ezren részesülnek,
  • 200-300 ezer forint közötti nyugdíjat nagyjából 105 ezer idős ember kap,
  • 100-200 ezer forint közötti összeg  822 ezer nyugdíjasnak jár,
  • egymillióan, vagyis a nyugdíjasok fele kap havi 50-100 ezer forint közötti összeget, 
  • több mint 72 ezer embernek pedig 50 ezer forintnál is kevesebb jár havonta.

Több százezres nyugdíja amúgy a lap szerint leginkább azoknak lehet, akik egyrészt jól kerestek, másrészt csak jóval a nyugdíjkorhatár betöltése után hagynak fel a munkával és igénylik a nyugdíjukat. A legmagasabb összegű ellátást így azok kapják, akik csak 75-80 éves korukban vonulnak nyugdíjba. A magas nyugdíjak kialakulását most már az is segíti, hogy a kormány 2013-ban eltörölte a járulékplafont, vagyis az is a teljes fizetése után fizeti a 10 százalékos járulékot, akinek magas a fizetése.

Bár az adatokból látszik, hogy nagyon sok embernek alacsony a nyugdíja, a Világgazdaság szerint a magyar nyugdíjszínvonal nemzetközi összehasonlításban nem rossz. A helyettesítési ráta 90 százalék, vagyis a dolgozó évek alatti havi jövedelmük 90 százalékát megkapják a nyugdíjasok. Ez nagyjából megfelel az osztrák és holland rátának és jóval az Európában átlagos 71 százalék felett van. Más kérdés, hogy a bérek is alacsonyak Magyarországon, így az esetek többségében az azokat helyettesítő nyugdíj sem sok. Ráadásul szakértők szerint ez a 90 százalékos arány nem is fenntartható, mert egyre több lesz a nyugdíjas, így arra kell felkészülni, hogy a jövőben az állami nyugdíjak még alacsonyabbak lesznek.