Felére vágta a brit jegybank a kamatot a brexit miatt

2016.08.04. 13:38 Módosítva: 2016.08.04. 16:00

Az általános elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélypontot jelentő 0,25 százalékra csökkentette alapkamatát a brit jegybank a több mint hét éve érvényben lévő 0,50 százalékról - írja az MTI. A BoE 1694-es alapítása és a 0,5 százalékos alapkamaton véget ért legutóbbi enyhítési ciklus közötti több mint három évszázadban soha nem csökkent 2 százalék alá az irányadó brit jegybanki kama

A Bank of England a brexit-népszavazás utáni reálgazdasági és piaci sokk miatt szállította le az alapkamatot, a korábbi 0,5 százalékos alapkamat 2009 márciusa óta volt érvényben. A lépés valóban indokolt lehet a közelmúlt adatai alapján, ugyanis a jelek szerint mind az ipari, mind a szolgáltatószektor behúzta a féket.

A brexit miatt a BoE 2,3 százalékról 0,8 százalékra csökkentette a szigetországban 2017-ben várható gazdasági növekedésről májusban közölt becslését. A Bank of England soha ilyen mértékben nem rontotta a gazdaság bővüléséről szóló előrejelzését azok 1993-as bevezetése óta. 2018-ra a jegybank a korábban várt 2,3 százalékos bővülés helyett 1,8 százalékosra számít. A munkanélküliség növekedni fog a Bank of England szerint: jövőre 5,4 az utána következő évben 5,6 százalékos lesz.

A jegybank csütörtökön döntött arról is, hogy két új programot indít: 10 milliárd font értékben befektetésre ajánlott vállalati kötvényeket vásárol a következő másfél évben, valamint akár 100 milliárd font értékben kihelyezett kedvezményes kölcsönökkel támogatja a pénzintézetek hitelezési tevékenységét. Ezen kívül bejelentették, hogy 435 milliárd fontra emelik a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddig kihelyezett 375 milliárd fontos keretösszegét. 

A brit kamatdöntés hatással lehet a magyar kamatszintre is a K&H vezető makroelemzője, Németh Dávid szerint: a nyomott globális kamatkörnyezethez alkalmazkodva az MNB is kénytelen lesz alacsonyan tartani a forint kamatát, ami támogathatja a hitelezés további felfutását.