Mengyi: Visszaéltek a nevemmel, állok minden vizsgálat elé

2016.08.04. 14:20 Módosítva: 2016.08.04. 15:19

Gyorsan reagált a csúnya korrupciós ügybe kevert Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő a csütörtökön a sajtóban megjelent cikkek állításaira.

A ügyben semmilyen módon nem vettem részt, a gyanúsítottként vallomást tevők visszaéltek a nevemmel és a pozíciómmal. A lelkiismeretem tiszta, készséggel állok minden vizsgálat elé. Amennyiben a nyomozás érdeke úgy kívánja, és az ügyészség ezt kezdeményezi, kérni fogom a Parlamentet, hogy a mentelmi jogomat függessze fel. 

- írja Mengyi a Fidesz-frakció közleményében, amely szerint további tájékoztatást nem adhatnak a folyamatban lévő ügyről.

Mengyi Roland az eredetileg a 168 Órában megjelent, lehallgatási jegyzőkönyvek és nyomozati anyagok alapján készült írás szerint uniós támogatási pénzek lenyúlásában vett részt, legalábbis ezt állítják róla az ügyben eddig meggyanúsított szereplők. Az iratok szerint a történet résztvevői azt mondják, Mengyi az elnyert támogatási összeg feléért, illetve később kilencven százalékáért intézte volna el, hogy nyertesként jöjjenek ki a szociális szövetkezeteknek kiírt pályázaton.

Az MSZP ettől függetlenül feljelenti

Mengyi közleménye után nem sokkal megérkezett a szocialisták reakciója is: az MSZP feljelentést tesz a képviselő ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetkezetben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete, valamint hivatali vesztegetés és hivatali visszaélés büntette miatt - közölte Bárány Balázs, a szocialisták elnökségi tagja csütörtökön az MTI-vel.

Bárány azt mondta, a 168 Órában megjelent cikkből kiderül, hogy a Fidesz az "uniós pénzek 90 százalékát lenyúlná. Kilencven százalék villára, medencére, stadionra, Ibizára és morzsák csupán fizetésemelésre, nyugdíjemelésre, kórházra, iskolára és a leginkább rászorult honfitársaink jövőjére". Szerinte Mengyi Rolandnak azonnal le kell mondania minden pozíciójáról. Bárány Balázs közölte, az MSZP az ügyben az európai unió csalás elleni hivatalához is fordul.