Többmilliós támogatást kaphatnak az elektromos autót választók

2016.08.04. 08:52

Több millió forintos támogatást adhat az állam a tisztán elektromos autók vásárlóinak – értesült kormányzati forrásoktól a Napi.hu. A kedvezményt a korábban tervezett, ám az uniós jogszabályok miatt végül nem megvalósítható áfamentesség helyett vezetnék be. 

A lap kérdésére az NGM közölte: „A kormány tervei között változatlanul szerepel a tisztán elektromos üzemű gépjárművek elterjedését ösztönző vásárlási támogatás bevezetése, amelyet az európai jogszabályokkal összeegyeztethető formában kíván megvalósítani." A tárca válaszából az is kiderül, hogy a tisztán elektromos autók elterjedését ösztönző támogatás bevezetésére „a pénzügyi fedezet rendelkezésre áll.”

A tisztán elektromos kitétel azért szükséges, mert jelenleg olyan hibridhajtású kocsik is kaphatnak zöld rendszámot, amelyek minimális távolság megtételére képesek villanyhajtással.

A támogatás mértékét egy, a nemzetközi tapasztalatokat magába foglaló és a hazai viszonyokat is figyelembe vevő szempontrendszer alapján fogják meghatározni, konkrét döntés azonban még nem született. A készülő programot ismerők szerint

2-3 millió forintról lehet szó maximum 10-12 millió forintos értékhatárig.

Az új elektromos kocsik jelenleg 8 millió forint körüli összegről indulnak.

A programnak a lakossági támogatás csak az egyik fele, az elektromos autók terjedéséhez az is kell, hogy egyszerűen lehessen őket tölteni. A töltőhálózat kiépítéséhez az önkormányzatok kaphatnak támogatást a jövőben, az erről szóló tender várhatóan a következő hónapokban jelenik meg.