Többszörös áron bérli a jegybank külföldi irodáit

2016.08.04. 07:36 Módosítva: 2016.08.04. 12:52

A piaci ár többszörösét fizeti bérleti díjként a jegybank három külföldi irodája közül kettő után - írja a Magyar Nemzet. Az MNB havonta 15,5 millió forintot költ külföldi irodáinak fenntartására, derült ki a lap közérdekű adatigényléséből.

Az irodák közül még a legolcsóbb a hamburgi, ez összesen havi 6494 euróba, kétmillió forintba kerül. Az 55 négyzetméteres helyiség bérleti díja így négyzetméterenként 118 euróra jön ki, miközben a város legdrágább irodáit 25 euró/nm- es áron kínálják. 

Hasonlóan túlárazott a párizsi iroda, ezért  8988 eurót, azaz 2,84 millió forintot fizet a jegybank egy hónapra. Tájékoztatásuk szerint a bérelt helyiség mindössze 31,5 négyzetméter, így az egységre eső költség itt a legmagasabb, 285 euró, vagyis több mint 90 ezer forint. A városban a legdrágább irodák egyébként négyzetméterenként 63 euróért mennek. 

Rómában egy fokkal jobb üzletet kötött az MNB, de azért itt is bőven a piaci ár felett mozog irodájának bérleti díja: 134 eurós négyzetméterárat fizet havonta, miközben még a drága helyiségek is 75 euró körül mozognak. Tehát úgy tűnik, a jegybank még a fenti két irodához képest olcsóbb római irodát is 80 százalékkal a normál ár felett bérli. 

MNB: Megalapozatlan összehasonlításokra épít a Magyar Nemzet

A jegybank az Indexhez eljuttatott álláspontja szerint a Magyar Nemzet számításai nem felelnek meg a valóságnak, mivel az üres irodák négyzetméterárát nézték, "az MNB ugyanakkor a jegybankoktól elvárt speciális igényeknek megfelelő feltételekkel bérel instant irodákat az adott városokban".
A közlemény szerint az árak tartalmazzák többek között a rezsi- és karbantartási költséget, valamint a biztosítást, ezekkel együtt pedig a költségek már megfelelnek a reális piaci viszonyoknak. 

A külföldi irodák hasznát a jegybank szerint nem lehet számszerűsíteni, így azt nem tudjuk, hogy az összességében közel havi 7 millió forintot kitevő bérleti díjak és a kint dolgozók összesen 8,5 milliós havibére milyen hasznot hajtanak az országnak.