Böngéssze végig a budapesti piapiacot!

budapest pia terkep cover
2016.08.06. 13:05 Módosítva: 2016.09.11. 23:46

Úgy érzi, hogy mindent elárasztották a kocsmák, bárok és designer italmérések Budapesten? Netán egyszer inna meg egy fröccsöt péntek este, akkor se talál egy nyomorult helyet? Ezen nem kell tovább töprengenie, nézze meg az Index interaktív kocsmatérképét!

A Bisnode adatai alapján ábrázoltuk az elmúlt öt év budapesti kocsmainformációit. Középen kattintva kiválaszthatja, hogy melyik év érdekli, rögtön feljebb, hogy milyen vendéglátóhely-típus, a bármilyen alatt értelemszerűen az összeset fogja találni. A módszertant is megtalálja rögtön alatta.  

A hivatalos adatok

Ez az, amit az állam tud, pontosabban az államnak leadott éves jelentések alapján szűrte le a Bisnode kerületekre és cégekre a kocsmaként, bárként szóba jöhető helyeket az elmúlt öt évből. Ezek azok a cégek, amelyek az iparágban hagyományos éttermi, mozgó vendéglátás, italszolgáltatás és/vagy egyéb vendéglátás főtevékenységet adták meg az államnak.  

A kocsma alatt az italszolgáltatók vannak, az étteremnél az éttermi, mozgó vendéglátás, összesítve pedig mind a három. Ez persze nem tökéletes besorolás, ahogy az életben is nehéz lenne megmondani, hogy mi az, ami inkább még bisztró, vagy inkább már kedves kiülős kocsma. Ahogy éppenséggel az éjjelnappali előtt is be lehet rúgni a játszótéren, és az sincs benne, ha valaki mondjuk leginkább pénzváltó, de konyakot is lehet inni nála. Abban azért bízhatunk, hogy a folyamatokat és szinteket jó közelítéssel fogják jelezni ezek az elérhető adatok is. 

Külön vicces, hogy megkérdeztük a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarát is, hogy ők tudják-e, hogy hány kocsma és hasonló van Budapesten, vagy legalább csak a tagjaik közt. Ők nem tudják még ennyire se, pontosabban szerintük nem lehet megmondani azt se, hogy a "főtevékenység mit takar", ezért inkább meg se próbálták megmondani. Ha már beleszólhatnak különböző budapesti stratégiákba, akkor biztosan hasznos lenne egyszer majd megtudniuk, hogy a tagjaik mit csinálnak. 

A legelső megfigyelés, amit érdemes óvatosabban kezelni, hogy 2015-ben szinte mindenhol visszaesés látszik. Itt az lehet az egyik gond, hogy hiába vagyunk már 2016 derekán, könnyen lehet, hogy még mindig sokan késnek a beszámolóikkal, a vendéglátás nem a legmegbízhatóbb szektor az országban. De azt se zárhatjuk ki, hogy sokan szeretnek rengeteg új céget csinálni, az előző évi pedig a tartozásaival együtt mehet a kukába vagy éppenséggel egy ukrán hajléktalan tulajdonába. 

Ahogy az se kizárt, hogy az iparág tényleg lejtmenetben van a korábbi évek gyors felfutása után. Vidéken biztosan ez a helyzet, lehet, hogy Budapestet is erősebben elérte a visszarendeződés. Ahogy persze a labilisabb gazdasági helyzet, a némely kerületekben finoman szólva gyanúsabb szabályozási húzások vagy a munkaerőhiány is visszavethette a legálisan működni kívánó cégeket. 

Az viszont azért kitartóan látszik, hogy az egy főre eső kocsmákban a tágabban értelmezett bulinegyed a király, az V., VI. VII. és IX. kerület volt a leginkább megpakolva pár pohár szörpre alkalmas helyekkel. A szuperdrága I. kerület pedig éttermekben erős. Persze a Ferencváros délebbi részét leszámítva ezek elég komoly turisztikai célpontok is. Így a turisztikai fellendülés után ezek az arányok talán akkor is megmaradtak volna, ha tűzzel-vassal próbáljuk irtani a vendéglátóhelyeket.  

Csalhatnak vagy próbálkozhatnak

Az is érdekes, hogy frekventáltabb helyeken a kocsmák, bisztrók összesített eredménye milyen durván mínuszos éveken át. Ez nem csak abból fakadhat, hogy sok helyen a hivatalosnál talán több kassza és könyvelés is előfordulhat, így pedig a világ végéig el lehet bírni papíron a mínuszokat. 

Hanem abból is, hogy ha valahol új kocsma vagy mondjuk bár nyílik, az ha nincs a legtutibb helyen, akkor az első egy-másfél évben sokszor nehezebben tudja bevonzani az új vendégeket, amíg nem alakul ki egyfajta törzsközönség. Nincsenek erre nálunk megbízható és költséghatékony marketingeszközök, ennyi időt pedig nem minden cég bír el feltétlenül.    

Ezzel párhuzamosan mondjuk Óbudán, Budafokon vagy Újbudán nem vonulnak hosszú tömött sorokban külföldiek az utcákon, itt valószínűleg kisebb is a kocsmafluktuáció, azok a helyek mehetnek, amik már régóta futnak. Vagy ha valaki nyit egy újat, akkor talán jóval inkább biztos az elhelyezésben és a koncepcióban, mintha a Dohány utcában nyitna valami felszabaduló, de a legdurvább forgalomból kiesőbb helyet.    

Ha viszont csak kocsmázásra vagyunk kíváncsiak, és csak az italszolgáltató helyeket nézzük, azon belül is a talán megbízhatóbb árbevételt, akkor a kocsmázásban a VI. kerület a legdurvább, amit szorosan követ a XIII. és az idénre érthetetlenül visszaeső XXII. kerület.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)