Mindenki rosszul járhat az e-cigiket sújtó új adóval, még az állam is

2016.08.08. 17:17

Kiakadtak az importőrök azokon a díjakon, amikkel hamarosan a kormány az e-cigaretták kereskedelmét tervezi sújtani - írja a Világgazdaság.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) júliusban hozta nyilvánosságra, hogy márkanevenként és hatáserősségenként 475 ezer forintos bejelentési díjat, és 306 ezer forintos változásbejelentési díjat vezetne be, hogy fékezze az e-cigaretta kereskedelmét. Ezt a terméket a gyártónak vagy az importőrnek kell majd megfizetnie, a dohányboltoknak viszont nem lesz bejelentési kötelezettsége, tehát nem kell fizetniük ilyen díjat.

Az Emmi elárulta a lapnak, hogy a rendelet közigazgatási egyeztetése már lezárult, további egyeztetése folyamatban van. A jogszabályban foglaltak pedig a kihirdetést követő 31. naptól lesznek hatályosak.

Az érintettek szerint nem is a bejelentési díjjal van a baj, hanem a módosításival, mivel az e-cigi piacán nagyon gyorsan változnak a termékek. Emiatt valószínűleg kisebb lesz a kínálat, és a hazai forgalmazók helyett a külföldi, netes áruházak, mint például az Ebay vagy az Alibaba járhatnak majd jól, amik bejelentési díj fizetése nélkül tudják majd eladni a magyar vevőknek a termékeket postai úton. Ezen így az állam is veszít, hiszen nem folyik be a díj az államkasszába, és a trafikok is, mert az e-cigin elérhető árrés a hagyományos dohánytermékének a három-négyszerese.