Mélyponton van az infláció

2016.08.09. 10:15

Csak nem akar beindulni az infláció Magyarországon, júliusban 0,3 százalékkal csökkent a fogyasztói árindex az egy évvel korábbihoz képest a KSH legfrissebb adatai szerint. Ehhez hasonló mélységben utoljára kicsit több mint egy éve, 2015 szeptemberében járt.  Júniushoz képest 0,2 százalékkal csökkent az infláció. 

Az árak még mindig azért nem emelkednek, mert az olaj, ezen keresztül pedig az üzemanyagok ára még mindig csökkent, a júniusi árakhoz képest 0,9, az egy évvel korábbihoz képest pedig 4,9 százalékkal. A szolgáltatások, a dohánytermékek és a szeszesitalok ára viszont emelkedett, 1,3 és 1,8 százalékkal tavaly nyárhoz képest.

A maginfláció, vagyis a gyorsan változó üzemanyagárak és hasonlók nélkül mért infláció 1,3 százalékkal emelkedett éves alapon. Az inflációs ráta viszont a -0,3 százalékával még egy picit messzebb került az MNB 3 százalékos céljától, így a Portfolio.hu elemzése szerint az a forgatókönyv, hogy az erős belső fogyasztási kereslet hirtelen meglöki majd az árakat, és ez kamatemelésre kényszeríti a jegybankot egyelőre nagyon távolinak tűnik. 

Az alacsony inflációnak abból a szempontból mindenki örül, hogy nem romlik az emberek pénzének értéke és a kamatok is alacsonyak, viszont hosszú távon elég rossz hatása van a gazdaság egészére, ha a folyamat deflációba csap át, vagyis abba, hogy az árak egyre csak csökkennek. Ez akár évtizedekre lassú stagnálásba lökheti egy ország gazdaságát, ahogy történt ez Japánban a 90-es években, és most valami hasonlótól tartanak az Európai Unióban is.