Munkaerőhiány: válságtanács a Tescónál

2016.08.10. 09:34 Módosítva: 2016.08.10. 16:23

Válságtanács lesz ma a Tescónál, mert már az áruházak ellátását veszélyezteti a munkaerőhiány és a bérfeszültség - írja a Népszabadság.

A lap értesülései szerint a két kiskereskedelmi ágazati szakszervezetet hívta soron kívüli megbeszélésre a cég, mégpedig azért, hogy közösen úrrá legyenek a Tesco központi raktárát sújtó munkaerőhiányon.

tesco dolgozók
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A Tesco gyáli országos frissáruelosztó-központjában ugyanis az utóbbi hetekben akkora problémává vált a munkaerőhiány, hogy akadályokba ütközik a megrendelt termékek kiszállítása az üzletekbe, ami miatt sok helyen üres polcok fogadják a vásárlókat.

Szakszervezet: Kedvező megállapodás született

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) közleményt adott ki a tanácskozásról. Eszerint többek között arról is tárgyalt a vállalat menedzsmentje a szakszervezetekkel, hogy milyen módon lehetne kezelni az áruházláncnál az utóbbi időben tapasztalható, akadozó árukiszállítást, amely elsősorban a munkaerőhiány következménye.

A KASZ szerint az egyeztetésen a munkavállalók számára kedvező megállapodás született, bár azt nem részletezték, hogy pontosan milyen egyezségről van szó.

A Népszabadság forrásai szerint már hetekkel ezelőtt is legalább harminc százalékkal több munkavállalóra lett szükség ahhoz, hogy az összes üzletet ellássák, a helyzet pedig azóta sem javult. A Tesco állítólag kölcsön munkaerővel próbálta orvosolni a helyzetet, de ez komoly bérfeszültséget szült a gyáli központban, mivel az alkalmi melósok többet kaptak, mint az állandó munkások.

Bár a Tesco nemrég jelentett be egy jelentős átalakítást és egy 15 százalékos béremelés, még így sem tud elég embert toborozni. Viszont azt is nehezen léphetnék meg, hogy a logisztikai részleg további emelést kap, mások pedig nem. 

De nemcsak a Tesco küzd munkaerőhiánnyal, és a helyzetet az is tovább bonyolíthatja, ha a kormány tényleg hozzányúl a pihenési szabályokhoz a kiskereskedelemben.

A Lidl minden juttatással együtt már most is bruttó 313 ezret fizet bolti dolgozóinak, ők azonban nem a munkaerőhiány miatt lépték meg a béremelést, hanem hogy a dolgozóikat hosszú távon is meg tudják tartani.

Viszont ezzel a bérszinttel a kisebb boltok nem tudják felvenni a versenyt, és Szatmáry Kristóf kiskereskedelemért felelős miniszteri biztos már belengette, hogy ősszel olyan jogszabályokat fog javasolni, amelyekkel ki lehetne egyenlíteni a versenyt a kisvállalkozások és a nagy cégek között. Ezt viszont elég nehéz lenne meglépni jelentős piactorzítás nélkül. Elég kétséges az is, hogy milyen eszközökkel lehetne olyan profitot biztosítani a kisboltoknak, amiből bruttó 300 ezres fizetést tudnak adni a dolgozóknak.