5 év haladékot kérnek az amerikai bankok a befektetési szigorítások bevezetésére

2016.08.14. 10:19

A Wall Street nagy bankjai arra kérték a Fedet, az amerikai kvázi-jegybankot, hogy további öt évvel, 2022-ig hosszabbítsa meg azt a türelmi időszakot, ami alatt végrehajtanák a pénzintézetek működését megszigorító Volcker-szabályt, írja az MTI.

Az új, szigorúbb szabályozások meghatároznák, hogy a bankok mekkora kockázatot vállalhatnak a részvénypiacon, valamint azt hogyan fektethetnek be befektetési és kockázati fedezeti alapokba. A szigorítások azt is megszabnák, hogy csak annyi tőzsdei részvényt birtokolhatnának, amelyek az ügyfelek rövid távú igényeit fedezik. Azt is korlátoznák, hogy milyen portfoliót állítanának össze a betéteseknek.

A legnagyobb bankok, így a Goldman Sachs, JPMorgan Chase és a Morgan Stanley egyrészről azt akarják kihasználni, hogy az elmúlt években megduplázódott a tőzsdei forgalom. Másrészt a már összeállított portfóliókat kifejezetten bonyolult művelet veszteség nélkül átalakítani, írja a New York Times.

A Volcker-szabályt 2010-ben szavazták meg, a Dodd-Frank péznügyi piacszabályozási csomag keretében. Nevét Paul Volcker volt Fed-elnökről kapta, aki több pénzpiaci szabályozást is keresztül vert a bankokon a 2008-as gazdasági világválság után, hogy ne ismétlődhessen meg a Lehman Brotherséhez hasonló pénzintézeti csőd. Mivel a bankoknak hat évük volt a rendelkezés alkalmazására, a döntéshozók valószínűleg elkaszálják a bankok kérését.