Magyarország is beszállna Afrika újragyarmatosításába

2016.08.15. 08:10

A magyar állam tervei szerint több százmillió euró értékben kezdhetnek hamarosan projekteket Ghánában a magyar cégek. Elefántcsontparton is megjelennének a hazai vállalatok, itt azt remélik, hogy a két nemzet válogatottjai közötti májusi barátságos focimeccs is sokat segíthet a gazdasági lendületen  - írta a Napi.hu a kormány nagyra törő afrikai terveiről.

A lapnak a több afrikai államba is akkreditált Szabó András nagykövet azt mondta, jó pár ghánai üzlet áll előkészítés alatt, például 

  • egy magyar cég egy 105 megawattos kapacitású szélparkot építhet az országban, 
  • a tervek szerint három szennyvíztelepet is építhetnek a magyar cégek,
  • és már az előrendelést is leadták közel 100 szemétszállításra alkalmas teherautóra, melyeknél magyar cég gyárthatja majd a felépítményt. 
  • A fenti projektek Szabó András számításai szerint összesen 2-300 millió euró értékű beruházásokat jelentenek, és remélhetőleg az év végéig mindegyik területen sikerül elkezdeni a valódi munkálatokat. 
  • De nagy lehetőségek vannak a magyar szaktudás ghánai kamatoztatására a sertéstenyésztés, a szójabab-, a takarmánykukorica, illetve a chilipaprika-termesztés (!) terén is.

Elefántcsontparttal egyébként még nincs nagyjából semmilyen gazdasági kapcsolatunk, de Szabó szerint a májusi futballtalálkozó farvizén meg lehet kezdeni az építkezést.

Az persze nem lenne rossz, ha a magyar cégek be tudnának törni a nem túl fejlett, cserébe dinamikusan fejlődő afrikai piacokra. A dolog szépséghibája csupán annyit, hogy már sokan állnak sorba Afrika letarolására, a kínaiaktól az amerikaiakon át a nyugat-európai cégekig. Tehát vélhetően egy futballmeccsnél többre lesz szükség.

Antalóczy Katalin, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa azt nyilatkozta a Napinak, hogy mivel nagyon apró viszonylatról van szó, ezért makroszempontból nem igazán van jelentősége egy-egy ilyen üzletnek, ebből nem lesz tartósan emelkedő a magyar export.

És nemrég mi is valami hasonlóról írtunk a Magyar Nemzeti Kereskedőház afrikai terjeszkedése kapcsán: sok helyen ugyanis több pénzből üzemel a magyar exportot promótálni hivatott kereskedőház, mint amennyi az export értéke.