A lengyelek mindenkinél unortodoxabbak nyugdíjügyben

2016.08.17. 10:32

Lengyelországban megkétszereződött a nyugdíjba vonulók száma tavaly, és a demográfiai trendek miatt két évtized múlva már a lengyelek harmada lesz 60 évesnél idősebb. Ez azonban mégsem tartja vissza a kormányt a nyugdíjkorhatár csökkentésétől - írja a Napi.hu.

Tavaly 224 ezer lengyel ment öregségi nyugdíjba, ami kétszer több mint az elmúlt években. A lengyel gazdasági kamara elnöke szerint ennek fatális következményei lesznek. Nem vártuk, hogy ennyi ember elmegy a munkájából - értékelte a hírt Andrzej Arendarski.

Utoljára 2008-ben mentek ennyien nyugdíjba, ugyanis az akkori kormány bejelentette, hogy megszüntetik az előrehozott nyugdíjba vonulás lehetőségét. Így aki tudott, azonnal nyugdíjba ment. Most nem az előírások változtak, hanem azok vonultak vissza, akik nem tudták "elkapni" a korábbi nyugdíjba meneteli lehetőséget. Éveket vártak arra, hogy elérjék az öregségi korhatárt.

A 2015 volt az első olyan év, amikor sokan lettek jogosultak az öregségi nyugdíjra, és a következő évek is hasonlóak lehetnek.

Hat év múlva minden negyedik lengyel 60 év felett lesz, 20 év múlva pedig minden harmadik. Eközben az utóbbi 20 évben három évvel hosszabbodott a lakosság átlagéletkora, ami örvendetes, de nagyobb kiadást okoz a nyugdíjkasszának.

Ebből logikusan az következne, hogy emelni kell a nyugdíjkorhatárt, ám a radikális jobboldali Jog és Igazságosság Pártja (PiS) a tavaly őszi választások előtt megígérte ennek leszállítását, amihez tartja magát. Lehet azonban, hogy a büdzsé belerokkan az osztogatásba - jósolják a közgazdászok.

Már a Szejm előtt van Andrzej Duda államfő javaslata a nyugdíj korhatárának leszállításáról - ennek támogatását ígérte meg a PiS választási győzelme előtt. A nőknél 60 évre, a férfiaknál 65-re viszik le a határt a jelenlegi 67-ről. A jogszabály elfogadása nyomán 2020-ra összesen egymillió nyugdíjassal lesz több a mostaninál.