Fertőzésveszélyes ujjfestékeket talált a fogyasztóvédelem

2016.08.18. 12:32

Tizennégyféle, gyerekeknek szánt ujjfestéket vizsgált be a fogyasztóvédelmi hatóság, és bár az áruk nehézfémtartalma minden esetben rendben volt, kettő ujjfesték-készletben azonban gyomorpanaszokat okozó baktériumokat találtak.

A két megbukott termék a Chi-Luen márkanévvel ellátott, Finger paint set néven árult ujjfesték volt. Ezeket itt nézhetik meg. Mindkettőben magasabb volt a az összes élő mikrobaszám mértéke a megengedettnél, és az Enterobacteriaceae baktériumtörzs volt kimutatható bennük. 

finger

Ennek a baktériumnak a legfőbb kockázata gyomor-bélrendszeri tünetekkel járó (viszonylag gyors lefolyású, rendszerint maradandó károsodást, illetve szövődményeket nem okozó) betegségek kialakulása. Ezek súlyosságát az immunrendszer állapota, illetve az egyéni érzékenység is erősen befolyásolja - írta a fogyasztóvédelem közleményében.

A hatóság emlékeztetett rá, hogy az ujjfesték használata során a gyermekek a különböző színű festékeket közvetlenül a kezükre, tenyerükre, ujjhegyükre viszik fel és így festenek. Mivel ezek a festékek közvetlenül érintkeznek a bőrrel, így összetételük ellenőrzése, tartalmuk biztonsági vizsgálata elengedhetetlen.