Hivatalos: fogy az európai

2016.08.18. 13:37

Kontinensünk népesedési folyamataiban a 2015-ös év vízválasztó volt. Az EU-s országokban tavaly - 1961 óta először - természetes fogyás tapasztalható a teljes népességen belül, tehát összességében a halálozások aránya elsőként volt magasabb a születések arányánál - írja a Napi.hu az Eurostat adatai alapján.

Ezzel együtt azonban az unió lakossága mégis 1,8 millió emberrel gyarapodott egy év alatt, így körülbelül 510,1 millió főt tett ki 2016 január elsején. Ez a népességnövekedés a korábbiaknál erősebb migrációs hullámnak köszönhető, amely - meglepő időbeli egybeeséssel - kompenzálni tudta a népesség egyre inkább krónikus elöregedését.

A népességnövekedés azonban még mindig mérsékeltnek mondható: a 2005-16-os periódus során az EU-országok lakossága átlagosan 1,5 millió fővel gyarapodott, miközben az 1960-as években 3,3 milliós népszaporulat volt az évi átlag.

Magyarország a legsúlyosabban érintett országok között

A népességi változások ugyanakkor egyenlőtlenséget tükröztek a tagállamok között: 17 országban növekedett a lakosság, 11 államban pedig csökkent. A népesség növekedése - sorban - Luxemburgban, Ausztriában, Németországban, Máltán és Svédországban volt a legjelentősebb átlagosan, miközben Litvániában, Lettországban és Horvátországban volt arányaiban a legnagyobb a népességfogyás.

Az elöregedés okozta fogyatkozás Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Horvátországban volt a legsúlyosabb. Mindazonáltal hazánk a népességfogyás terén még nem mutat kiugró számokat: 2015-ben "csak" 25 ezer fővel lettünk kevesebben. A születés/halálozás arányszám alapján 39,4 ezer fővel zsugorodott a népesség, miközben 14,4 ezer fős volt a nettó migráció.

Ebből az is látszik, hogy bármiféle menekültbetelepítés nélkül is bőven érkezett egy kisvárosnyi ember hazánkba, ez ugyanakkor láthatóan nem tűnt fel senkinek.

Európában tavaly Olaszországból "tűnt el" a legtöbb ember: a 2015 elején még 60,7 milliós lakosság átlagosan mintegy 130 ezer fővel csappant meg az év végére. A jóval kisebb lakosságú, 20 milliós Romániában majdnem ugyanekkora, 110 ezer fő volt a csökkenés, de 60 ezerre lettek kevesebben a görögök is.