Két nap alatt 8 milliárdot szórt el a kormány a vésztartalékból

2016.08.18. 11:46 Módosítva: 2016.08.18. 11:46

Két nap alatt több mint 31 milliárd forintot osztott el a kormány, a rendkívüli helyzetre szolgáló vésztartalékból közel 8 milliárdot költöttek el, míg 19,2 milliárd forint egyéb forrásmegjelölés nélkül a gyógyító-megelőző kassza keretét növeli - írja a Világgazdaság a Magyar Közlönyben megjelent költségtételek alapján.

A vésztartalékból kivételesen jutott a vész elhárításával foglalkozóknak is: közel 1,5 milliárd forinttal emelték meg a katasztrófavédelem dologi kiadási keretét. Viszont hasonló nagyságrendben nőtt a területfejlesztés támogatása is, míg további egymilliárd forint ment sporttámogatásokra a keretből.

Százmillió fölötti támogatást kapott a Protestáns Tanulmányi Alapítvány és az Ökumenikus Segélyszervezet is, a Szovjetunióba harcol politikai foglyok és kényszermunkások emlékévére 900 millió jut. Hasonló összeget kapott a Nemzeti Vagyonkezelő is ingatlanozásra.

Emellett 2,2 milliárd forintot az új tengelysúlymérő rendszer kialakítására különítették el a vésztartalékból. Ez az áruforgalmi ellenőrző rendszert egészíti ki.

Kép: Világgazdaság

A rendkívüli tartaléknak eddig közel 80 százalékát használta már fel a kormány (összesen 78,9 milliárd forintot utaltak ki a keretből), míg hozzányúltak már a gyengébb gazdasági teljesítmény esetére elkülönített országvédelmi alaphoz is: utóbbiból már 26,6 milliárd forint hiányzik.

Az idei kormányzati döntések azonban ennél sokkal nagyobb összeget érintettek: a különböző határozatokkal 526 milliárd forintot mozgatott meg a kormány, ebből közel 150 milliárdot az átcsoportosítások jelentenek, valamivel több mint 100 milliárd forintot a tavalyi maradványok felhasználása, míg 170 milliárd forint olyan döntés van, amelynek a fedezetét nem jelölték meg a határozatban. Az egészségügyi keret megemelése is ilyen – írja a Világgazdaság.