Öntötte ránk a lejárt ételt az ócsai csaló

2016.08.19. 10:52

19 ember, köztük négy rendőr és egy állatorvos ellen emeltek vádat, mivel a megsemmisítésre átvett lejárt ételeket inkább tonnaszámra újra eladták, írja az MTI. 250 tonna lejárt élelmiszert pedig még le is foglaltak a rendőrök.

Pistának jó lesz

A maffiaként működő ócsai cég elvileg a lejárt élelmiszerek megsemmisítésére specializálódott, de a valóságban 2011-től rájöttek, hogy a rendőrökkel összejátszva el is lehet adni ezt az elképesztő mennyiségű lejárt ételt. A cég begyűjtötte több áruházlánc megmaradt és lejárt ételeit, vagy néhol a lejárathoz nagyon közeli szavatosságú termékeket. Főleg tejtermékekről, nyers húsról, felvágottakról, édességekről és kávéról volt szó. 

A cég alkalmazottai kiválogatták azokat az ételeket, amik ránézésre nem tűntek könnyen felismerhetően romlottnak, aztán helyben eladták a környékbeli viszonteladóknak és beavatott ismerőseiknek.  A viszonteladók közt egy rendőr is volt.

Nagyüzemben

A lejárt termékek egy más részét egy törökbálinti cégnek passzolták el, ahol egy szeméttel és patkányokkal teli raktárban hígítóval lemosták a az érvényességi időt, és újracímkéztek egy kamu érvényességi időt a termékekre. Aztán újra eladták. Az a közleményből nem derül ki, hogy hol, de a vevőiknek biztosan voltak dabasi, budaörsi, törökbálinti és felsőpakonyi raktáraik, mivel ezeket is átkutatták a rendőrök. 

Az állatorvos és a többi rendőr ahhoz kellett, hogy a beérkező panaszok ellenére se legyen soha ellenőrzés, de ha mégis, arról jó előre tudjon mindenki a szervezetben, és fel tudjanak készülni.