Fogy a cégek optimizmusa

DBZOL20151019012
2016.08.22. 08:06

Bár továbbra is magas tartományban tartózkodnak a GKI konjunktúraindexei, ám augusztusban mégis idei mélypontjukon állnak. Az üzleti várakozások erőteljesebben, a fogyasztóiak kismértékben romlottak - írja a Portfolio.hu.

A konjunktúraindex a júliusi 0,0 pontról mínusz 3,9 pontra romlott, az üzleti bizalmi index 5,6 pontról 1,2 pontra csökkent, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 16,1 pontról visszaesett mínusz 18,6 pontra augusztusban. 

Ez nagyjából annyit jelent, hogy a cégek és a fogyasztók is kevésbé optimisták, mint idén bármikor, azaz a most látható üzleti folyamatok és az ezekből táplálkozó kilátások a magyar gazdaság lassulását feltételezik. Ebből fakadóan pedig kevesebb embert akarnak majd felvenni.

Augusztusban az üzleti szférán belül mind a négy vizsgált ágazat várakozása kisebb-nagyobb mértékben romlott. 

  • Az ipari bizalmi index számottevően csökkent, értéke lényegében visszatért a májusi szintre. Egyaránt romlott az elmúlt időszaki termelési helyzet megítélése és a közeljövőre vonatkozó termelési kilátás is.
  • Mindez arra utalhat, hogy a nyáron alacsony fordulatszámon pöröghetett a szektor, viszont az exportrendelési számok nem jeleznek fordulatot a növekedési trendben.
  •  Az építőipari bizalmi index - július után - augusztusban is csökkent, e mutató értéke három éves mélypontra süllyedt. Az előző háromhavi termelés megítélése augusztusban némileg javult, viszont a rendelésállományé érezhetően kedvezőtlenebb lett. Ez azért is érdekes, mert amúgy az építőiparban (az uniós források lassú felpörgése, illetve a lakáspiac beindulása miatt) mindeddig a rendelésállomány felépülését tapasztalhattuk.
  • A kereskedelmi bizalmi index értéke tovább csökkent, 2013 novembere óta először került negatív tartományba. Az index adatai pedig ellentmondanak annak a kormány által sokat hangoztatott feltételezésnek, hogy a lakossági fogyasztás, és vele párhuzamosan a kiskereskedelmi forgalom is élénkül.
  •  A szolgáltatói bizalmi index értéke - a júliusi jelentős emelkedés után - augusztusban, de még így is meghaladja a májusi-júniusi szinteket.

A fenti konjunktúramutatóknak nincs sok hónapra előremutató előrejelző tulajdonságuk, ezért egyelőre inkább csak azt sugallják, hogy a nyár nem lehetett erős időszaka a magyar gazdaságnak. Ez abból a szempontból érdekes, hogy a 2016-os évben elsősorban a 3. negyedévi teljesítménytől lehetett azt várni, hogy az idei GDP-növekedést feljebb húzza a gyenge első negyedévi eredmények után.

Az indexből az is kiderült, hogy:

  • A foglalkoztatási szándék mind a négy ágazatban gyengült, különösen erőteljes volt a romlás a szolgáltatószektorban.
  • A négy vizsgált szektor átlagos várakozását kifejező mutató 30 havi mélypontra került.
  • A lakosság munkanélküliségtől való félelme viszont kissé mérséklődött.
  • Az áremelési szándék az iparban és az építőiparban nem változott, a kereskedelem kissé gyengült, míg a szolgáltatások terén erősödött.
  • A lakosság körében kissé romlottak a magyar gazdaság közeljövőben várható helyzetére vonatkozó kilátások.

A magyar gazdaság közeljövőben várható helyzetének megítélése augusztusban mind a négy vizsgált ágazatban látványosan javult, ami alapján inkább néhány gyengébb hónapról lehetett szó a gazdaságban, mintsem kedvezőtlen fordulatról.