Illegális húsüzemre csapott le a NAV

2016.08.23. 11:49

Illegális húsfeldolgozót talált Békés megyében a NAV ellenőrzési csoportja. A vállalkozás fő tevékenysége a zöldség és gyümölcs nagykereskedelem volt, de a telephelyein nagyjából 720 kilogramm feldolgozásra váró fagyasztott és nyers húst, zsírt és pörcöt találtak is az MTI beszámolója szerint.

A NAV elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) csoportja a cég székhelyén és telephelyein tartott ellenőrzéskor egy alagsori garázsban kialakított húsfeldolgozásra alkalmas helyiséget talált. Innen

  • 302 kilogramm nyers hús,
  • 143,5 kilogramm fagyasztott hús,
  • 76 kilogramm dobozos zsír,
  • 191,2 kilogramm zsír és pörc került elő.

A húsfeldolgozás melléktermékeit, például a csontokat az alagsorban próbálták eltüntetni úgy, hogy elégették őket.

Az alagsori húsfeldolgozóból különféle hústermékek címkéi is előkerültek, melyek szerint budapesti és debreceni cégek forgalmazzák a húsokat, a címkéken szereplő vállalkozások közül viszont az összesről kiderült, hogy fiktív cég. A cég emellett több bevallását sem nyújtotta be, a pénztárgép forgalmi adatai csak a bevallott bevételének tizedét mutatták, a cég valószínűleg több esetben  nem teljesítette az ekáer bejelentési kötelezettségét, a bejelentett foglalkoztatottjainak száma köszönőviszonyban sem áll arányban a lebonyolított forgalmának nagyságával, több telephelyének címe pedig fiktív volt.  A cég tulajdonosának korábban már volt egy ugyanilyen tevékenységi körrel működő cége, amelyet veszteségei miatt felszámoltak.

    Az akció során a vállalat hátralékai miatt közel 2 millió forint értékben lefoglalták a cég hűtőkamráját a hozzá tartozó berendezésekkel együtt. Az illegális húsüzemmel kapcsolatban álló vállalkozásokat (szállítókat, húsboltokat) még vizsgálja a NAV.