Nagyon megszívja majd a Brexitet Skócia

2016.08.23. 14:39

Jelentős károkat okoz majd a skót gazdaságnak, ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból - erre jutott a skót kormány kedden bemutatott elemzése. Eszerint 2030-ra

  • a skót GDP évi 1,7-11,2 milliárd fonttal lesz alacsonyabb,
  • az adóbevételek  pedig 1,7-3,7 milliárd fonttal csökkennek majd a Brexit miatt.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerint az elemzés a lehető legvilágosabban mutatja, milyen jelentős károkat szenvedhet Skócia, ha "kirángatják" az Európai Unióból és az egységes belső piacról. "Az EU elhagyásának nemcsak Skóciában, hanem az Egyesült Királyság egészében mélyreható és hosszú távú hatásai lesznek a költségvetési kiadásokra, a gazdasági és a társadalmi jólétre, akármilyen alternatív" modell váltja fel a tagságot - mondta az elemzés bemutatásakor Sturgeon.

A brit európai uniós tagságról tartott júniusi népszavazáson a lakosság 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka a bennmaradásra. Skóciában viszont az állampolgárok 62 százaléka szavazott a tagság fenntartására és csak 38 százalék volt a Brexit mellett.

A referendumot követően Nicola Sturgeon nagyon valószínűnek nevezte, hogy 2014 után ismét népszavazást tartanak Skócia függetlenné válásáról, mivel nem fogadják el, hogy akaratuk ellenére "kirángassák" őket az Európai Unióból. Ugyanakkor arra is ígéretet tett, más módjait is tanulmányozni fogja annak, hogy az ország miként őrizhetné meg EU-tagságát.

Theresa May brit miniszterelnök korábban közölte, addig nem fogja aktiválni a lisszaboni szerződés 50. cikkelyét - amely a kilépési folyamat szabályait rögzíti és aktiválása el is indítja e folyamatot -, amíg nem alakul ki az Egyesült Királyság összes tagjának elfogadható tárgyalási célrendszer és stratégia.