Perzsa macskát és laminált padlót is szívesen lopnak szálláshelyről a turisták

GettyImages-157884694
2016.08.24. 12:27 Módosítva: 2017.02.15. 09:25

A vendégek szeretnek több csomaggal távozni, mint amennyivel megérkeztek a nyaralásra, tízből kilenc szállásadót ért már kisebb-nagyobb lopás – derül ki az Év Szállása verseny megbízásából a Szallas.hu által készített kutatásból. A leggyakrabban törölközőt és evőeszközt nyúlnak le a turisták, de extrém esetben a tulajdonos akár azzal is szembesült, hogy hiányzik a padló vagy egy háziállat. Az enyveskezű vendégekről a szállásadók húsz százaléka feketelistát vezet

Turisták által elkövetett lopás kisebb-nagyobb rendszerességgel szinte minden hazai szálláshelyen előfordul, ugyanakkor a szállásadók több mint háromnegyedénél maximum 10 százalék a lopós vendégek aránya. A felmérés szerint a kár jellemzően nem túl jelentős: a vendéglátók közel kétharmada nyilatkozott úgy, hogy legfeljebb 5 ezer forintnyi tárgyat vittek el volt az előző szezonban egy szobára/apartmanra vetítve.

A meglovasított holmik listáját a törölközők, evőeszközök és az ágyneműk vezetik, azonban vannak kirívó esetek is: a válaszok alapján a szálláshelyek körülbelül 10 százaléka szenvedett már jelentősebb anyagi kárt, mely a 20 ezer forintos értéket is meghaladta. A nagyobb tétel általában tévé, valamilyen más műszaki cikk, vagy olyan értékesebb berendezési tárgy, mint váza vagy lámpa. Nem csak a kár mértéke lehet extrém, hanem a lopott dolog jellege is: egy nyilatkozó tulajdonos például azzal szembesült, hogy hiányzik 15 m2 laminált padló, de olyan is akadt, akinél az ágyrugót szerelte ki egy élelmes vendég. 

Legextrémebb dolgok, amiket szálláshelyekről loptak

15 m2 laminált padló, 4-5 mázsa tűzifa, szállástulajdonos télikabátja, csizmája, állófogas, állólámpa, búvárszivattyú, diszkógömb, elemek a távirányítóból, faliórából, fűnyíró, indukciós főzőlap, hűtőgép, kondigép, kosárpalánk, leander, kerti virágok (kiásták), létra, mobilklíma, műholdas adó-vevőegység, napozóágy, perzsa macska, porszívó, puff, szőnyeg, televízió, tésztakészítő gép, WC-kefe, WC-tartály, WC-ülőke aljáról a műanyag csavarok

A szobákon kívül sincsenek biztonságban a tárgyak, a szállásadók beszámolói alapján a kerti felszerelés gyakori célpont: függőágyat, öntöttvas kerti padot, szalonnasütéshez használt ülőtuskót, faszenet és tűzifát is lopnak. 

A szálláshelyek túlnyomó többsége tudomásul veszi a jelenséget, nem szólítják fel a vendéget az ingóságok visszaszolgáltatására, inkább leírják a veszteséget. A turisták beismerés helyett jellemzően tagadnak, ha távozásukkor rajtakapják őket és többen inkább visszaküldik az eltulajdonított tárgyat, mint hogy megtérítsék az okozott kárt. Minden ötödik szállásadó vezet feketelistát azokról, akik korábban megkárosították, és a jövőben már nem látják őket szívesen.