Egy bank és zálogház akadt az MNB hálójába

2016.08.26. 11:13 Módosítva: 2016.08.26. 11:31

Az MNB  piacfelügyeleti eljárásokat folytat a König Bank Zrt.-nél és a Király Arany és Gyémánt Zálogház Kft.-nél, melynek keretében azonnali hatállyal megtiltotta,  hogy a társaságok jogosulatlanul jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzenek - írja a jegybank közleményében.

A König Bankkal szembeni eljárás során azt akarják megállapítani, hogy az önmagát Közép-Európa legnagyobb privátbankjaként hirdető és a jegybank nyilvántartásaiban nem szereplő társaság végez-e, vagy végzett-e üzletszerűen pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, melyhez nem volt engedélye. A jegybank az illetékes cégbíróságnál már korábban törvényességi felügyeleti eljárást is kezdeményezett, mivel a König Bank cégbírósági bejegyzése úgy történt meg, hogy annak alapítását az MNB előzetesen nem engedélyezte.

A König Banknál végzett helyszíni ellenőrzés során az MNB észlelte, hogy a társaság belvárosi irodájában a vele tulajdonosi összefonódást mutató Király zálogház is tevékenységet folytat. A Király zálogház szintén nem szerepel a jegybank nyilvántartásaiban, így jegybanki engedélyhez, bejelentéshez kötött tevékenység végzésére ez a társaság sem jogosult.

Az MNB felhívta a figyelmet, hogy pénteki végzései nem érintik a társaságok befektetőkkel szemben fennálló, már átvett befektetésekkel összefüggő visszafizetési kötelezettségét. Az MNB piacfelügyeleti eljárásait határozattal zárja majd le, amelynek eredményét nyilvánosan közzéteszi.