Leminősítést kockáztat Lengyelország a magyar úttal

2016.08.26. 13:21

A Moody's hitelminősítő csütörtökön figyelmeztette Lengyelországot: az országban zajló antidemokratikus folyamatok már a befektetésekre is rossz hatással lehetnek, ezért fontolgatják, hogy rontsanak adóbesorolásán - írja az EurActive. 

A Moody's kiemelte, hogy a múlt héten az alkotmánybíróság vezetője ellen elindított eljárás, valamint az, hogy a jobboldali Jog és Igazságosság pártja (PiS) az alkotmánybíróság ítéleteit nem hajlandó elismerni, negatív hatással lehet az ország besorolására. A hitelminősítő szerint ezek a lépések fokozzák alkotmányossági válságot az országban és várhatóan az EU-val is nagyobb feszültségekhez vezetnek, tovább rontva Lengyelországban a befektetési környezetet.

Az intézet szerint az antidemokratikus fordulat - amelyben sokan a magyar minta követését vélik felismerni - már most érezeteti hatását, 2016 első negyedévében 2,2 százalékkal estek a beruházások az előző év ugyanezen időszakához képest. 

A Moody's májusban változtatta Lengyelország kilátását stabilról a leminősítést valószínűsítő negatívra a PiS kormányra kerülése következtében várható fiskális kockázatokra hivatkozva, de meghagyta az A2-es beruházásokra adott osztályzatát. A Standard and Poor's viszont nem kertelt, már januárban leminősítette a Brüsszel felől is egyre komolyabb nyomás latt álló országot.