Sokkal többet fizetünk az albérletért, mint nyugaton

GettyImages-455304242
2016.08.29. 08:02

Nyugat-Európában egy átlagos albérlő a jövedelmének mintegy 25 százalékát fordítja lakhatásra, míg Magyarországon ez akár 50 százalék is lehet - mondta Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője az InfoRádiónak.

Az eltérés oka elsősorban az, hogy Magyarországon az utóbbi időben meglendültek a bérlakásárak, aminek több oka is van; például

  • az ingatlanok turisztikai típusú felhasználása,
  • valamint az, hogy a fiatalok első körben inkább bérelnek, nem akarnak lakást vásárolni, hitelt felvenni;
  • na meg alacsonyak a bérek,
  • miközben az ingatlanpiac szárnyal.

Magyarországon jelenleg a hivatalos átlagfizetésekhez képest, 35-50 százalék között mozog a kétkeresős modell lakhatásra fordított költsége. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy egy 70-80 négyzetméteres bérelt lakásra a teljes bevételünk majdnem felét rá kell szánni. Nyugat-Európában ez 25 vagy az alatti százalék is lehet - mondta Ditróy.

Az elemző arról is beszélt, hogy míg nálunk közel 90 százalék körül van a saját tulajdonú ingatlanban élők aránya, addig ez máshol jóval alacsonyabb. A nyugat-európai országokban, például Németországban, Ausztriában, Svájcban és az Egyesült Királyságban 50 százalék környékén van ez a mutató. Viszont az egykori keleti blokk országaiban a magyarhoz hasonló, Romániában például 90 százalék fölötti.

Ez a mutató azért fontos, mert egy olyan országban, ahol milliószámra élnek emberek különböző minőségű bérlakásokban, a jól átgondolt feltételekkel működő piacnak megvannak a hagyományai is - mondta Ditróy Gergely. Más szóval arról van szó, hogy nálunk emiatt rosszabbul működik a lakáspiac.