A Kúriához fordult a Kúria, hogy tovább titkolózhasson a devizahiteles döntésről

2016.08.31. 08:21

Érdekes jogi helyzetbe keveredett a Kúria a devizahitel-szerződések érvényességét nagyban meghatározó jogegységi határozata miatt, amiről a Népszabadság ír szerdai számában. Mielőtt a Kúria meghozta a jogegységi határozatát arról, hogy akkor most lehet-e perelni a bankokat  devizahitelek miatt, vagy sem,  véleményeket kért többek között a jegybanktól, az NGM-től, a bankszövetségtől és civil szervezetektől. Ezeket viszont nem szeretné kiadni, pedig a devizahitelesek pert nyertek a Kúria ellen, így ki kellene adnia.  

A per önmagában is elég izgalmas volt: a felperes kérésének, hogy megismerhesse a véleményeket, amik alapján  előbb a Kúria a határozatát hozta, helyt adott az adatvédelmi és információszabadság hatóság, ám az elsőfokú bíróság már a Kúriának adott igazat, aztán másodfokon újra fordult a helyzet, a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen úgy döntött, hogy a Kúria küldje meg a kért információkat a felperesnek. Az alperes, vagyis a Kúria viszont felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, egyben kéri a jogerős határozat végrehajtásának felfüggesztését.

Kúria kérelmét viszont pont a Kúriának kell elbírálnia.

A felperest a Transparency International Magyarország kérésére képviselő Karsai Dániel ügyvéd szerint a helyzet elég pikáns, ebben a helyzetben viszont mást nem tehetnek, mint hogy bíznak benne, hogy a Kúria kiemelten csak a jogi érvekre fog figyelni. Ha nem, akkor az Alkotmánybíróságig is hajlandóak elvinni az ügyet.