Rendesen elbántak az IKEA-val Oroszországban

2016.08.31. 09:09

Beruházásai csökkentésére kényszerülhet Oroszországban a világ legnagyobb bútor-kiskereskedelmi lánca, a svéd IKEA, miután 507 millió rubel, vagyis több mint kétmilliárd forint összegű bírság fizetésére kötelezte egy orosz bíróság.

Az IKEA-t még majdnem tíz éve perelte be egy Konsztantyin Ponomarev orosz üzletember, akinek a cégétől a szentpétervári bútoráruház a generátorait bérelte. A jogvitát most azzal zárta a szmolenszki bíróság, hogy a svéd vállalat fizessen 507 millió rubelt Ponomarevnek.

Az IKEA oroszországi leányvállalata júniusban jelentette be, hogy úgy 100 milliárd rubel értékben akar befektetni az országban, ami amúgy az IKEA legnagyobb piaca, de a cég vezetése szerint a bírósági döntés lelassíthatja a beruházásokat.  A vállalat azzal vádolja az orosz hatóságokat, hogy megpróbálnak "illegális módszerekkel pénzt kicsalni a cégcsoport zsebéből".

A svéd vállalat  ezen kívül is számtalanszor keveredett jogvitába Oroszországban. A Kommerszant-Dengi című orosz gazdasági hetilap szerint az IKEA több mint ötszáz jogi eljárásban érintett, és ezzel az Oroszországban a legtöbb perét folytató vállalat.

Egyebek mellett amiatt is pert indítottak az orosz hatóságok az IKEA ellen, mert felmerült a gyanúja, hogy illegális úton szerezte azt a Moszkva egyik külső kerületében lévő földdarabot, amelyen az egyik bútoráruházán kívül oroszországi központja emelkedik. Az ottani irodákat idén többször is átkutatták a hatóságok.