Újrakezdenék az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalásokat

2016.08.31. 15:46

Az osztrák gazdasági miniszter szerint le kellene állítani az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP) folyó tárgyalásokat, majd az amerikai elnökválasztás után újra kellene indítani az egész folyamatot. Reinhold Mitterlehner, aki egyben alkancellár is, az APA osztrák hírügynökségnek azt mondta, csak a legoptimistábbak gondolhatják, hogy idén sikerül befejezni a tárgyalásokat.

Nem ő az egyetlen, aki így van ezzel: a német alkancellár, a szociáldemokrata Sigmar Gabriel a napokban arról beszélt, hogy a TTIP gyakorlatilag megbukott, mert semmiben nem tudnak megegyezni az amerikaiak és az európaiak.

Az MTI tudósítása szerint az osztrák közvélemény erősen ellenzi a megállapodást, mivel egyetért azokkal a véleményekkel, hogy gyengítheti az élelmiszerbiztonságot és veszélyeztetheti az európai vállalatokat egy ilyen egyezmény.

De nemcsak a német-osztrák szocdem tengely, hanem Francois Hollande francia államfő sem lát esélyt arra, hogy idén, Barack Obama amerikai elnök mandátumának lejárta előtt tető alá tudnák hozni a megállapodást.

Cecilia Malmström, az Európai Bizottság kereskedelempolitikáért felelős tagja ugyanakkor úgy nyilatkozott, nem jutottak zsákutcába a tárgyalások, a cél továbbra is az, hogy még Barack Obama amerikai elnök mandátumának lejárta előtt tető alá hozzák az egyezményt. Elismerte viszont, hogy nehezek az egyeztetések, "ezt azonban már tudták a legelején is".

A TTIP-ről - amiről  itt  és  itt  írtunk bővebben - már három éve folyik az egyezkedés, és ez idő alatt egyre több jel utalt arra, hogy a megállapodás egyáltalán nem, vagy csak alaposan megnyirbálva kerülhet elfogadásra, ugyanis egyik fél sem hajlandó feladni a számára kedvező pozíciókat. Az alkudozást idén kellett volna lezárni, de a jelek szerint erre nem sok esély van.