Tényleg elitták: kevesebb gyereknek jut iskolatej ősztől

2016.09.01. 07:02

Pölöskei Gáborné Klik-vezér az irányítása alá tartozó iskoláknak szétküldött tavaszi körleveléből már hónapokkal ezelőtt kiderült, hogy ősztől rendesen megvágják az iskolatejprogramot.

Úgy tudjuk, hogy a nyár folyamán az aggódó piaci szereplőket - akiknek jó lehetőség volt a szokásos piacinál nagyobb árrés mellett az iskoláknak tejtermékeket szállítani - az illetékesek nyugtatni próbálták. Például Nagy István államtitkár, aki június elején, egy tej világnapi rendezvényen azt nyilatkozta, hogy egy kormányzati előterjesztés értelmében már azon megy a gondolkodás, hogy hogyan lehetne növelni a programban résztvevők létszámát. 

Ehhez képest most, az iskolaév indulása miatt több sértett piaci szereplő is jelezte az Indexnek: nem történt előrelépés, ami miatt úgy fest, hogy mégis hatályba lép a belengetett szűkítés. 

A korlátozás lényege, hogy a korábbinál jóval kevesebb, csak 98 járás lesz jogosult a szállítási szerződések megkötésére. Hogy melyikek, azt a járások besorolásáról szóló 2014-es kormányrendelet egyik melléklete alapján írták össze a földművelési tárcánál.

Ma naponta nagyjából bő négyszázezer általános iskolás iszik egy bögre tejet vagy kakaót, vagy kap valamilyen gyümölcsös joghurtot, amiért nem ők fizetnek. A folyamat meglehetősen bürokratikus, de ez a gyártókat terheli, az iskolák csak átveszik a termékeket, és szétosztják a gyerekeknek. 

Az iskolák közvetlenül a magyar gyártó-kereskedőkkel szerződnek a friss termékek kiszállításáról, a pénz pedig az államtól és kisebb részben az uniótól érkezik.  A földművelésügyi miniszter iskolatej-rendeletének mellékletei szabályozzák, hogy mely települések iskolái jogosultak százszázalékos és melyikek csak ötven-, illetve húszszázalékos ártámogatásra. 

Az előírások szerint tehát járásonként eltérő arányban ugyan, de az országban mindenütt támogatta a kormány a programot. És most úgy fest, hogy ez is lett a veszte. Az említett 98 járást leszámítva a többi – függetlenül attól, hogy eddig mekkora támogatást kapott - teljesen kipotyog a programból. Szeptembertől tehát ezeken a helyeknek nincs ingyen a reggeli kakaózás. 

A piaci szereplők (az öt legnagyobb ezen a piacon a Fino-food Kft., a Naszálytej, az Egertej, az Abaújtej és a Happy Tej Kft.) számításai szerint ezzel kb. 100-150 ezer gyereket zárnak ki a programból, például teljes Győr-Moson-Sopron megyét, de Pest nagy részét is.  A gondokat nyilván az okozta, hogy a program az elmúlt években egyre népszerűbb, így egyre költségesebb lett: 2010-ben  még csak 400 milliót  ittak ki az államkasszából a gyerekek (plusz erre jött 17-18 százaléknyi EU-pénz), tavaly meg már 2,6 milliárdot, és hát most látszik, hogy ez is kevés. Az FM korábban közölte lapunkkal:  az idei költségvetésből a programra szánt 2,6 milliárd forint kevés, de annyira, hogy a jövőre betervezett és alaposan megemelt 4,2 milliárdos keretből kell előrehozni valamennyit idénre, hogy év vége előtt ne ürüljön ki teljesen a kassza.

A tejágazat helyzetéről és egyéb problémáiról az alábbi cikkünkben részletesenis írtunk.