Még több pénzt ígér a Bayer a Monsantónak

2016.09.06. 12:42

Bár egyszer már visszautasították az ajánlatát, a Bayer még mindig nem tett le arról, hogy megvegye a világ egyik legnagyobb vetőmag- és növényvédőszer-gyártóját, a génmódosított termékeiről és a Roundup vegyszerről ismert Monsantót.

A német gyógyszer- és vegyipari cég 65 milliárd dollárt ajánlott a Monsantóért, amit annak ellenére is kevesellt az amerikai cég, hogy az a gazdaságtörténet legnagyobb készpénzes felvásárlása lett volna. A Bayer most előállt egy új ajánlattal, eszerint részvényenként 125 dollár helyett 127,5 dollárt fizetne, ez pedig már a Monsanto vezetésének és részvényeseinek is jobban tetszik. De lehet, hogy még ez sem lesz elég, a Rheinische Post nevű német lap információi szerint ugyanis a Monanto részvényenként 130 dollárért adná el magát a legszívesebben. 

Ha létrejönne az üzlet, azzal a világ legnagyobb agrár-vegyipari cége jönne létre, ami uralná a világ vetőmag- és gyomirtópiacát. 

Ez a piac már jelenleg is pár nagy cég kezében van, a világ vetőmagpiacát jelenleg hat cég uralja, amelyek keresztbe-kasul próbálják felvásárolni egymást. A Monsanto például a Bayer ajánlata előtt meg akarta vásárolni a svájci Syngentát, most pedig arról pletykálnak, hogy ahelyett, hogy eladná magát a Bayernek, inkább ő venné meg egy másik német cég, a BASF bizonyos részeit. A Monsantóról és a vetőmag- és növényvédőszer-piacról itt írtunk bővebben