Visszaesett júliusban a magyar ipar

2016.09.06. 10:43

Nem teljesített túl fényesen a magyar ipar júliusban, a KSH legfrissebb adatai szerint 4,7 százalékkal kisebb volt az ipar termelési volumenindexe, mint egy évvel korábban. A munkanaphatástól tisztítva csak 0,1 százalékkal csökkent a termelés, vagyis gyakorlatilag ugyanolyan volt, mint tavaly júliusban. Idén júniushoz képest 0,4 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás.

Idén év eleje óta ezzel az első hat hónapban 1,3 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás Magyarországon.
 

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese szerint különösen az amúgy is kiemelten fontos járműgyártásban volt jelentős a visszaesés, de csökkent a termelés

  • az élelmiszeriparban,
  • a vegyiparban
  • és az elektronikus fogyasztási cikkeknél is.    

A visszaesés csak részben indokolható a naptárhatással, alapvetően minden olyan ágazatnak visszaesett a teljesítménye , amelyekben korábban növekedés volt jellemző.

Az is kiderült kedden, hogy az ipar a második negyedévben, vagyis április és június között 3,9 százalékkal többet tett hozzá a magyar GDP-hez, mint egy évvel korábban. Ebben a három hónapban legnagyobb mértékben a számítógép, elektronikai és optikai termékek gyártásában emelkedett, a gép, gépi berendezés gyártása viszont visszafogta a feldolgozóipar egészének növekedését. Az építőipar továbbra is küszködik, 24 százalékkal csökkent a teljesítménye, a mezőgazdaságé viszont 13 százalékkal,  a szolgáltatásoké pedig 3,3 százalékkal nőtt. 

A felhasználási oldalon a háztartások fogyasztása 5,1 százalékkal növekedett, a cégek fogyasztása, azon belül is az állóeszköz-felhalmozás az uniós források elapadása miatt 20 százalékkal visszaesett.