Ügyészség: Nem hallgathatjuk ki Hernádit

2016.09.07. 14:36

Egy nemzetközi szerződés miatt a magyar hatóságok nem tehetnek eleget a szarajevói ügyészség jogsegélykérésének, hogy egy boszniai nyomozás részeként hallgassák ki Hernádi Zsoltot, a Mol vezérigazgatóját – közölte az Indexszel a Legfőbb Ügyészség.

Mint azt kedden írtuk, a szarajevói legfőbb ügyészség azért kérte Hernádi Zsolt és Várady Zoltán, a magyar olajcég jelenlegi és korábbi vezetőjének kihallgatását, mert nyomoz a bosnyák olajcég, az Energopetrol privatizációja körüli ügyben.

Az Energopetrol 67 százalékát a Mol–INA-konzorcium vette meg még 2006-ban, a cég ellen pedig azért nyomoznak, mert a kisebbségi részvényesek szerint a többségi tulajdonos úgy hajtotta végre a privatizációs szerződésben foglalt, 76,7 millió eurós tőkeemelést, hogy jelzáloghiteleket vettek fel az Energopetrol ingatlanjaira. 

A Legfőbb Ügyészség az Indexnek megírta, Szarajevó kanton ügyészségének jogsegélykérelmét már júliusban megkapta, arra pedig azt a választ adta, hogy

nem hallgathatják ki Hernádit és Váradyt, mert amivel kapcsolatban ki kellene őket hallgatni, az Magyarországon nem bűncselekmény. 

Magyarországnak van érvényes nemzetközi jogsegélyszerződése, de a Strasbourgban 1959-ben aláírt Európai Egyezményt Magyarország azzal a fenntartással írta alá, hogy csak olyan bűncselekményekkel kapcsolatban nyújt jogsegélyt más országok hatóságainak, amelyeket a magyar törvények is büntetnek. Éppen ezért az ügyészség szerint „elháríthatatlan akadálya” van annak, hogy teljesítsék a szarajevói kollégák kérését.