Az oroszok már tudják, mennyi lesz az olaj jövőre

2016.09.09. 16:03

Az orosz pénzügyminisztérium 40 dolláros olajárral számol a jövő évi költségvetés tervezetében – írta az MTI Alekszej Lavrov orosz pénzügyminiszter-helyettes nyilatkozatára hivatkozva. Lavrov úgy fogalmazott, az alapforgatókönyvben az szerepel, hogy az olaj hordónként átlagosan ennyibe fog kerülni jövőre. 

Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter korábban úgy vélte, a kőolaj idei átlagára 42 dollár lesz, és a következő hároméves időszakban, 2017-19-ben nemigen süllyed ez alá a szint alá.

Makszim Oreskin, egy másik pénzügyminiszter-helyettes azt hangsúlyozta, hogy a költségvetés alapjául szolgáló olajáraknak konzervatív becslésekre kell alapulniuk. A költségvetés tervezésének új irányelve szerint a hordónkénti 40 és 50 dollár közötti olajárat vennék alapul a számításokban. Ez nagyjából megfelel a hosszú távú átlagárnak, és az ezen felüli jövedelmek Oroszország két állami befektetési alapjába folynának be. 

Az új szabály alkalmazásának az a célja, hogy maximálisan függetlenítsék az orosz gazdaságot a világgazdasági konjunktúra ingadozásaitól közép- és hosszú távon. A kormány ősszel dönt bevezetéséről, miként a bázisárról is.