Elfogytak a takarítók is Magyarországról

2016.09.10. 09:35

Súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek a takarítócégek: a szektorban a statisztikák szerint 8500 betöltetlen állás van, de a valós szám még ennél is jóval magasabb lehet. Aki teheti, külföldre megy dolgozni, és az itthon maradottakat is csak egyre magasabb bérért tudják megszerezni – derül ki a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) közleményéből.

A MATISZ a tagjai körében végzett felméréséből kiderül, hogy

  • a cégeknek szinte napról napra emelni kell a felajánlott munkabért ahhoz, hogy valaki elszegődjön takarítónak;
  • a képzett munkaerő jelentős része a magasabb fizetésért vagy külföldre távozott,
  • vagy elhelyezkedtek például a magasabb bért kínáló ipari multik gyártósorain.
  • A munkaerő-hiány Budapesten, Pest megyében és a Dunántúlon jelenti a legnagyobb problémát.

A szövetség a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adataira hivatkozva azt írta, hivatalosan mintegy 8500 betöltetlen takarítói álláshely van, hozzátették ugyanakkor, hogy a legtöbb cég nem jelenti a hivatal felé üres álláshelyeit, így ez a szám valójában sokkal magasabb.

Paár Zoltán, a MATISZ elnöke szerint a jelenség 2014-ben kezdődött, és azóta folyamatosan romlik a helyzet. Akkor 65-70 ezer forint volt a nettó átlag takarítói fizetés 8 órás munkaidőben, 2016-ban már 80-100 ezer forint, de

már nem ritkák a 120-140 ezer forintos nettó fizetések sem a szakmában.

Így a takarítócégek bevételének már mintegy 80 százalékát teszik ki a bér jellegű kifizetések, a megnövekedett terheket azonban a megrendelők nem hajlandóak átvállalni. A szövetség szerint problémát jelent egyebek mellett, hogy a magyar adóterhek a legmagasabbak közé tartoznak a régióban, és emiatt nehéz Magyarországon bért emelni.

De valójában a szakmán belüli munkaerőhiány nem váratlan, sőt talán inkább az a meglepő, hogy csak mostanra lett komolyabb probléma belőle. Hiszen már hosszú ideje lehet tudni, hogy például az osztrák, német vagy angol hotelekben a takarítók jelentős része magyar, és aki csak teheti, nyugatra dolgozni. 

De a takarítási szektor csak egy a sok olyan ágazat közül, amelyik munkaerőhiánnyal küzd. Hasonlóan rossz a helyzet a kiskereskedelemben, de még jól fizető informatikai állások is ezrével maradnak üresen a jelentkezők hiánya miatt. A munkaerőhiány pedig jelentősebb béremelésre készteti a cégeket, bár önmagában ettől még nem lesz nyugati bérszínvonal, ennek elérése jóval bonyolultabb és hosszabb feladat lesz, amiről itt írtunk hosszabban.