Valaki elrejtett egymillió tonna alumíniumot a mexikói sivatagban

2016.09.10. 23:27 Módosítva: 2016.09.10. 23:30

Egymillió tonna alumíniumot fedeztek fel a mexikói sivatagban elrejtve amerikai nyomozók. Az irdatlan mennyiségű könnyűfém - a világ teljes készletének 6 százaléka! - kínai eredetű volt, de mexikóinak álcázva akarták bejuttatni az amerikai piacra, hogy a védővámot kikerüljék. A szállítmány egy elhagyatott gyár- és raktárkomplexumban pihent, az értékét a Wall Street Journal 2 milliárd dollárra, vagyis kb. 550 milliárd forintra becsüli.

A gyanú szerint az alumínium a kínai China Zhongwang Holdings céghez tartozik. A kínai kormány erősen támogatja a helyi alumíniumipart, így az még a megszokott kínai előnyökhöz képest is (alacsony munkabér, és környezetvédelmi kiadások) brutálisan olcsón tudja a fémet előállítani. Az amerikai alumíniumgyártók emiatt komolyan szenvednek, az elmúlt években sorban zártak be az ilyen profilú vállalatok, ma már csak öt nagyobb cég foglalkozik ilyesmivel. A kínai alumíniumra ezért az amerikaiak komoly védővámot vetettek ki. Ezt akarták a kínaiak kikerülni azzal, hogy mexikóinak álcázzák a szállítmányt, és mexikói cégeken keresztül viszik be az amerikai piacra.

Liu Zhongtian, a China Zhongwang vezére a Wall Street Journalnek tagadta, hogy bármi köze lenne a dologhoz; a milliárdos értékű elrejtett kincs papíron egy vietnami cégé, ami 2014 óta összesen 2000 tonna alumíniumot exportált Amerikába, a fő vevője pedig egy kaliforniai cég, amit Liu Zhongtian fia alapított. Jelenleg úgy néz ki, hogy az egymillió tonna alumíniumot visszahajóztatják Vietnamba.

Liu, és üzlettársa, Po-Chi Shen egyébként a lap beszámolója szerint elég jól el van eresztve anyagilag, nemrég például nagy feltűnést keltettek, amikor 70 millió dollárért vásároltak befektetési céllal ritka vörös gyémántokat. Liu emellett pár éve rekordösszegért, 32 millió dollárért, vagyis közel 9 milliárd forintért vett meg egy 1963-as oldtimer Ferrarit. Shen legutóbb 2014-ben került be a hírekbe, amikor egy olasz nyaraláson csúnyán összetört egy McLaren F1 sportautót, és a karambol után nem más, mint a híres brit komikus, Rowan "Mr. Bean" Atkinson sietett a segítségére.