Bezártak egy patikát, ami százmilliós tételben exportált vényköteles gyógyszereket

2016.09.13. 08:36

Vényköteles orvosságok tiltott exportja miatt bezáratta a budapesti Lánchíd gyógyszertárat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet - tudta meg a Magyar Idők. A patikát 45 millió forint óriásbírsággal is sújtotta a hatóság.

A lap információi szerint a hatóság szakértői a Lánchíd gyógyszertár tevékenységét 2014. január 1-jéig visszamenőleg vizsgálva fedezték fel, hogy többféle gyógyszert is kiadtak nagy mennyiségben, külföldi megrendelőlapra. Összességében 150 millió forint értékben több ezer doboz pszichotróp hatóanyagú, illetve heparinkészítmény, valamint egyéb drága gyógyszer szerepelt a megrendelőlapokon, majd került nagy valószínűséggel Nyugat-Európába. 

A hatóság nem vizsgálta, mekkora hasznot húzhatott a patika az ügyleten, de mivel a gyógyszer-kiskereskedelemben külföldi megrendelőlap nem létezik, ezek jelenléte önmagában is gyanús lett a szakembereknek. Idén januárban felszólították a patika tulajdonosát a jogsértő gyakorlat megszüntetésére, az utóellenőrzések során azonban kiderült, hogy tovább folyt az üzlet, ezért az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a működési engedély visszavonása mellett döntött.

Az illegális gyógyszerexport mögött valószínűleg nem állt valódi megrendelő, így nem követhető a gyógyszer útja, vagyis olyan hatóanyagok jutottak külföldre, amelyek orvosi utasítás és rendszeres ellenőrzés nélküli szedése súlyos egészségkárosodással járhat. Egyes gyógyszerek esetében mellékhatásként felléphet szívleállás, súlyos allergiás reakció, depresszió, érgyulladás vagy a vérzékenység, és ezzel a gyógyszerészeknek tisztában kellett lenniük.

Az OGYÉI főigazgatója, Pozsgay Csilla néhány hónapja azt mondta: az illegális kereskedelemben összesen négy-öt patika érintett, ezekből több száz millió forintnyi orvosságot értékesítettek külföldön, akár ötven százalékkal drágábban. A hatóság mostanáig még csak a vizsolyi Attila patikát nevezte meg, mint amelyikről bebizonyosodhat, hogy közreműködött támogatott, ezért itthon olcsón beszerezhető, vényköteles orvosságok külföldre juttatásában, de a közeljövőben további patikabezárások várhatók.