Kínai pénzből épül a kecskeméti repülőgyár

2016.09.13. 09:36

Több mint 30 millió eurós beruházásról és közös vállalat létrehozásáról szóló megállapodást írt alá a kecskeméti székhelyű Magnus Aircraft repülőgépgyártó a kínai Tianshan Industrial Grouppal – írta az MTI.

A két cég egy új vegyesvállalatot hoz létre, amely a magyar gyártó licence alapján gyárt majd kisrepülőgépeket, hogy eladja őket Kínában. Egész pontosan Fusion 212 típusú, kétszemélyes motoros kisrepülőgépről van szó, ebből 1500-at terveznek legyártani és értékesíteni.

A zöldmezős beruházás keretein belül egy közepes méretű repülőtér, egy összeszerelő és karbantartó üzem, valamint a Magnus Pilot Academy pilótaképző centrumhálózat is felépül. A Magnus Aircraft kecskeméti üzemében készülő géptestekből és alkatrészekből, magyar szakemberek felügyelete alatt végszerelik és kezdik meg a kész repülők értékesítését.

Az üzlettel hat év alatt összesen 50 milliárd forint árbevételre tehet szert a kecskeméti gyártó, és összesen 600 munkatársat alkalmazhatnak a kecskeméti gyárban, amely kapacitásbővítés előtt áll. Emellett Kínában további 250 munkavállaló dolgozik majd az első ütemben.

A cég azt is tervezi, hogy az eFusion típusú, elektromos hajtású repülőit is exportálja Kínába, erre elvileg 2018-tól nyílhat majd lehetősége.