Nyertek az utazási irodák a bankokkal szemben a bebukott Malév jegyek ügyében

2016.09.14. 08:00

Négy és fél évvel a Malév csődje után precedenssel is felérő győzelmet aratott a K&H Bank ellen az STA Travel utazási iroda, ezért a bankok százmilliós összegeket fizethetnek vissza utazási irodáknak - írja a Népszabadság.

A bíróság döntése alapján nem volt szabályos, hogy a bank visszaszedte az irodától azoknak a Malévnál vásárolt repülőjegyeknek az árát, amiket a Malév ügyfelei kártyával vásároltak, de a légitársaság csődje miatt leutazni már nem tudták. Az ítélet alapján ez nem volt rendben, ezért más utazási irodák előtt is megnyílt a lehetőség, hogy pénzt követeljenek a bankoktól.

A Malév 2012-es csődje után 750 ezer kifizetett, de fel nem használt jegy maradt, amik közül 60 ezret fizettek ki kártyával. A nemzetközi szabáyok értelmében az utasok visszakaphatták a pénzüket, de a bankok a pénz visszaadása után a kereskedőn verik le a veszteségeiket.

Ez ebben az esetben az Malév lett volna, de a csődbe ment cégen már semmit nem lehetett leverni, így ezért a bankok az utazási irodáktól kezdték behajtani a pénzt. Annak ellenére tették ezt, hogy a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) a Bankszövetségen keresztül felhívta mindenki figyelmét rá, hogy EU-s és hazai szabályok alapján is egyértelű, hogy mikor egy iroda egy légitársaság járatára elad egy repülőjegyet, azt a légitársaság nevében teszi, tehát az iroda nem tehető felelősség a konkrét utazás elmaradása miatt.

A bankok ugyanakkor könnyen elvehették azt a pénzt, ami a megítélésük szerint őket illette meg, mivel a legtöbb kártyát is elfogadó utazási iroda náluk is vezetett számlát.  Az STA Traveltől 18 jegy ellenértékét, több mint egymillió forintot vett vissza a K&H Bank.