Parragh: A felnőttképzés ma Magyaroszágon pénzmosás

2016.09.15. 17:14

Parragh László szerint sorra dőlnek meg a közgazdasági tézisek, amiket elfogadtak a rendszerváltáskor. Például azt hittük, hogy ahhoz, hogy  idejöjjön és beruházzon egy külföldi cég, olcsó és képzett munkaerő kell.

De most kihívások vannak a munkaerőpiac előtt, "új gazdasági alakzatok jelentek meg", mint a robotika vagy a digitalizáció, fogalmazott Parragh Kecskeméten, az 54. közgazdász-vándorgyűlésen. És egyidejűleg van munkanélküliség és munkaerőhiány, területi különbségek is vannak, sokan elmennek külföldre, akiket egyáltalán nem tud pótolni a bevándorlás. Azt is elmondta, hogy

nem fogunk tudni további magyarokat behozni a Kárpát-medencéből,

Ukrajnából sem éri meg hozzánk jönni, mert aki tud ukránul, az elboldogul a lengyellel is. Egyébként pedig nem is érdekünk, hogy külhoni magyarok otthagyják a szülőföldjüket, "ősi szállásterületeinket".

A járulékcsökkentést nem tartja csodafegyvernek, ha egy-két százalékkal csökkennének a járulékok, az nem vinne minket érdemben közelebb a nyugathoz. A magyar nettó átlagbér kevesebb mint a negyede az osztráknak, vásárlóerőparitáson 40 százaléka nagyjából. "Nagy hiba hülyíteni az embereket azzal, hogy a járulékcsökkentés majd megoldja a munkaerőpiaci problémáinkat." 

A valódi megoldás a termelékenység növelése lenne. Különösen a legkisebb cégek hozzáadott értéke gyenge. Parragh szerint ezért kell:

  • Jövedelememelés, aminek része a járulékcsökkentés, a termelékenység növelése - erre kéne költeni az uniós pénzeket
  • K+F javítása
  • Kell érdemi felnőttképzés. Magyarországon ma nincs felnőttképzés, itt gyakorlatilag csak pénzmosásról van szó nálunk ezen címszó alatt  
  • És az általános életfeltételek javítása, az oktatástól az egészségügyön át az infrastruktúráig.