Befektetésre ajánlott besorolásba került Magyarország az S&P-nél

2016.09.16. 18:13

Visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást pénteken a Standard & Poor's, elsősorban a magyar gazdaság markánsan javuló költségvetési, külső fizetési és növekedési mutatóival indokolva a lépést, írja az MTI.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának osztályzatát az eddigi "BB plusz/B" szintről "BBB mínusz/A-3"-ra emelte. A "BBB mínusz" devizaadós-besorolás a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

Londonban ismertetett indoklásában a hitelminősítő kiemelte: a magyar folyómérleg-egyenleg 2009 óta nem zárt deficitesen, és Magyarország 2015-ben a hazai össztermék (GDP) 8 százalékának megfelelő mértékű külső hitelezői pozícióban volt.

A Standard & Poor's a felminősítés indokai között említette azt is, hogy várakozásai szerint a magas adótartalmú szektorokban érvényesülő belső kereslet mind nagyobb mértékben járul hozzá a gazdasági növekedéshez, és ennek kedvező hatásai lesznek az államháztartásra is.

Az S&P pénteki előrejelzése szerint a GDP-arányos államháztartási hiány az idén 1,8 százalékra csökken a tavalyi 2 százalékról. A cég közölte azt is, hogy éves átlagban 2,5 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban a 2016-2019 közötti időszakban az eddigi prognózisában szereplő 2,0 százalék helyett.

Korábban a Fitch minősítette fel hasonlóan Magyarországot.

Varga Mihály: Hosszú ideje kijárt, a piac beárazta

Beérett a magyar gazdaság jó teljesítményének gyümölcse, a felminősítés már hosszú ideje kijárt volna az országnak - fogalmazott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A miniszter hozzátette, hogy ezt a felminősítést a piac már régen beárazta.

Varga Mihály elmondta: egyetért az S&P minősítésében szereplő indokokkal, a magyar gazdaság növekedési kilátásai jobbak lettek, az államadósság mértéke tartósan csökkent és szerkezete is kedvezően változott meg, a hazai valutában megtörténő finanszírozás dominánssá vált, illetve a fizetési mérleg tartósan pozitív.

Értékelése szerint a döntéssel kedvezőbb befektetési helyzet nyílik meg Magyarországnak. Ha két hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriába kerül egy ország, akkor azok a befektetési alapok is vásárolhatnak annak papírjaiból, amelyek ezt belső szabályzatuk miatt korábban nem tehették meg - hívta fel a figyelmet a miniszter.

A pénteki döntéssel kedvezőbb hozamkörnyezet, nagyobb likviditás alakulhat ki a magyar állampapírok piacán, olcsóbban lehet majd finanszírozni a gazdaságot, a hiteleket, az államadósságot, mondta. A miniszter arra számít, hogy november 4-én a harmadik nagy hitelminősítő, a Moodys szintén Magyarország felminősítése mellett dönt.

Az S&P pénteki döntése azt jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország ismét befektetésre ajánlott szuverén adós. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem, és egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings már májusban átsorolta a befektetési ajánlású osztályzati sávba a magyar államadósságot.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) üdvözli, hogy a Standard & Poor's hitelminősítő magyar államadós-osztályzatot érintő pénteki felminősítésével ismét befektetési ajánlású kategóriában kezeli a magyar besorolást. Az MTI-hez eljuttatott közleményben emlékeztettek arra, hogy a magyar jegybank már korábban is többször jelezte: az elmúlt évek fiskális, majd monetáris politikai fordulatának következtében olyan markáns javulás következett be a hazai gazdasági mutatók és a kockázati megítélés vonatkozásában, hogy szakmailag indokolttá és esedékessé vált a felminősítés.

Mandátumával összhangban a jegybank továbbra is minden lehetséges eszközével hozzájárul a hazai gazdaság stabilitásának biztosításához, és az elért eredmények alapján bízik abban, hogy az elmúlt időszak felminősítéseit újabb pozitív értékelések követhetik - hangsúlyozta közleményében az MNB.

A forint erősödött a hírre. Az árfolyam 310,09-ről 307,78 forintig erősödött az euróval szemben. A dollár 277,70 forintról 275,25 forintig gyengült. Fél órával később kissé korrigáltak az árfolyamok, az euró 308,00 forint, a dollár 276,00 forint körül forgott.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője az MTI-nek azt mondta: nagy meglepetést okozott a hír, mert senki nem számított a felminősítésre. A legtöbb amit vártak, hogy a semleges kilátást pozitívra változtatják - tette hozzá.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint is meglepetést okozott a hitelminősítő döntése, aminek semmilyen piaci vagy elemzői várakozásban nem volt előjele. A Moody's novemberi felminősítése gyakorlatilag "zsebben van" - vélekedett.