Növekvő fogyasztással, csökkenő beruházásokkal számol az MNB idén

2016.09.22. 10:46

A beruházások növekedését kissé lefelé, a lakossági fogyasztási dinamikát pedig felfelé húzta friss Inflációs jelentésében az MNB.

Az Inflációs jelentés fő számai szerint a jegybank az eddig várt 0,5 százalékról 0,4 százalékra csökkentette idei, és 2,6 százalékról 2,3 százalékra a jövő évi inflációs várakozását. A GDP növekedésére vonatkozó előrejelzésén nem változtatott, az MNB továbbra is azzal számol, hogy 2016-ban a gazdaság 2,8 százalékkal bővül, 2017-ben pedig a növekedés 3 százalékra gyorsul.

A jegybank azt becsli, a háztartások költekezése csaknem 5 százalékkal bővülhet az idén, összhangban a bértömeg bővülésével, illetve a magasabb fogyasztási hajlandósággal. A bértömeg elsősorban azért bővül még az eddig feltételezettnél is gyorsabban, mert a foglalkoztatás a vártnál nagyobb ütemben emelkedik. 

A költségvetési hiány a korábban jelzettnél alacsonyabb lehet az MNB szerint, a GDP 1,4-1,5 százaléka között alakul, míg 2017-ben 2,1-2,3 százalékra várják. A hiány csökkenése egyúttal nagyobb költségvetési mozgásteret jelent - más kérdés, hogy ez részben a kormányzati lakásépítési ösztönzők (elsősorban  csok) iránti vártnál visszafogottabb kereslet eredménye, de hozzájárultak a nagyobb adóbevételek, illetve az alacsonyabb kamatkiadások is. 

A beruházások idei helyzetére a jelentés mínusz 4,2 százalékot mond, ez optimistának tűnik annak fényében, hogy az idei első fél évre 15,4 százalékos visszaesést mértek. A Portfolio elemzése szerint az idei előrejelzésnek ez a legnagyobb kockázata: amennyiben például a beruházási visszaesés 6-7 százalékos lenne, akkor a GDP-bővülésre adott prognózis 0,4-0,5 százalékponttal lejjebb jönne, megegyzve a piaci elemzők konszenzusával.

A jegybank óvatosabb becslést adott vált a jövő évi gazdasági környezetre vonatkozóan. A várható külsőkereslet-növekedést a GDP 2,1 százalékáról 1,6 százalékra húzta vissza, ami nyomot hagyott az exportelőrejelzésen is: jövőre már csak 5,2 százalékosos bővülésre számítanak a jegybanki szakértők.