Offshore céget vitt a volt uniós biztos

2016.09.22. 08:14

Neelie Kroes volt uniós biztos elfelejtette bárhol megemlíteni, hogy 2000-2009 között egy nagyon is offshore-nak számító bahamai céget vezetett, írja a Süddeutsche Zeitungra hivatkozva a Napi.hu.

A német lap ugyanis a Panama-iratokhoz hasonló, offshore céginformációs csomaghoz jutott. Ezeknél az offshore cégadaatoknál pedig feltűnik még például Bill Morneau kanadai pénzügyminiszter vagy Amber Rudd brit belügyminiszter is.

Neelie Kroes, a jobboldali liberális VDD politkusa 2004-2014 közt volt veresenyjogi majd digitális ügyekért felelős uniós biztos, ma pedig hivatalosan az Uber és a Bank of America - Merril Lynch bankcsoport tanácsadója. 

Kroes először mindent tagadott, aztán azzal próbált védekezni, hogy csak két évig offshore-ozott, valójában 2002-ben kiszállt már, csak adminisztrációs hiba folytán papíron mégis ő maradt vezető, és ezt hét évig nem is vette észre. Végül azt mondta, hogy őbár jóhiszeműen járt el, majd bejelenti Junckernél, hogy mi volt, ésvállalja felelősséget. Amiről nem tudni, hogy mi lehet, hiszen már két éve nem uniós vezető. 

Az egyébként a Panama-iratoknál kevésbé részletezett dokumentumokban feltűnik még egy kormánypárti üzeltember offshore-ozó is, Horváth László, Varga Mihály és Fazekas Sándor füldművelésügyi miniszter jó ismerőse, írja a Direkt36.

Az általa is tulajdonolt Chewton Ltd. például 2002-2004 közt a MÁV-val is gründolt egy közös céget, az elvileg hulladékkezelő, környezetvédő és haditechnikával is kereskedő MÁV-REC-et. Horváth semmit nem akart erről mondani, a MÁV szerint pedig minden oké, nem történt semmi törvénytelenség.